Маріуполь із робочим візитом відвідала солідна делегація Кабінету Міністрів, представники якої спільно з керівниками Донеччини та приморського міста визначили перспективи розв’язання поточних важливих проблем. Столичні гості, а серед них були міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, заступники міністрів фінансів та соціальної політики відповідно Ігор Уманський та Віктор Іванкевич, на місці ознайомилися з питаннями, від вирішення яких залежить забезпечення оборони міста та подальшого нормального життя людей.

Безперечно, серед таких і недавнє відновлення залізничного сполучення. За словами міністра інфраструктури, після поновлення пасажирських маршрутів із Маріуполя до Києва та Львова нині розглядають курсування звідси потяга ще й до Харкова. Особливої уваги потребує і реанімація залізничної інфраструктури для збільшення пропускної спроможності вантажних ешелонів, у чому найбільше зацікавлені металургійні комбінати «Азовсталь» та ім. Ілліча. На порядку денному — також і функціонування морських воріт — Маріупольського морського торговельного порту, який попри перерозподіл частини перевезень між портами Бердянська та Одеси, зберігає непогану ліквідність. А заплановане поглиблення дна у підхідному каналі, в акваторії та біля причалів має істотно поліпшити його роботу, оскільки дасть змогу обслуговувати тут судна із більшою тоннажністю та осадкою.

Із відомих причин у Маріуполі віднедавна на ходу вчаться розв’язувати соціальні проблеми, які періодично підкидає сувора прифронтова дійсність. «Законодавство, яким ми керуємося, прописане для роботи у мирний час, а з урахуванням нинішніх реалій у ньому багато потрібно змінювати, — підтверджує Віктор Іванкевич. — На жаль, існує проблема залишених без опіки людей похилого віку, багато питань щодо надання допомоги учасникам АТО та їхнім родинам». На його переконання, впоратися із ситуацією могла б допомогти спеціальна програма відселення людей із будинків, зруйнованих під час обстрілів. Також потрібно напрацювати механізм надання житлових субсидій вимушеним переселенцям та компенсацій за втрачене житло чи інше майно.

Посадовці також ознайомилися із ситуацією у сфері фінансового забезпечення та охорони здоров’я і відразу взялися сприяти її поліпшенню. Зокрема міністр фінансів пообіцяв найближчим часом урегулювати окремі питання (як відомо, чимало тутешніх населених пунктів не мають повного доступу до фінансування, оскільки українська влада контролює їх не повністю), і невдовзі бюджетні установи отримають кошти, а люди зможуть нарешті одержати зарплати та інші виплати.