Ймовірність того, що Росію можуть не допустити до участі в Олімпійських іграх 2016 року в Ріо-де-Жанейро, існує. Про це заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах в інтерв’ю виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За його словами, такий розвиток подій стане можливим, якщо звинувачення в існуванні допінгової програми підтвердяться. «Якщо будуть свідоцтва про існування організованої і широкомасштабної допінгової системи, яка зачіпає й інші види спорту, то міжнародні об’єднання та МОК повинні будуть ухвалити складне рішення між колективною відповідальністю й індивідуальною справедливістю», — сказав Томас Бах журналістам.

Напередодні газета The New York Times з посиланням на джерела повідомила, що Міністерство юстиції США почало розслідування про вживання допінгу російськими спортсменами. Перевіряти на причетність до допінгу мають не тільки спортсменів і тренерів, а й представників влади Російської Федерації.

В інтерв’ю екс-керівника московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова авторитетному американському виданню йдеться про те, що під час Олімпіади в Сочі десятки російських спортсменів, зокрема й  золоті медалісти, вживали допінг.

Трохи раніше колишній працівник Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Віталій Степанов розповів в інтерв’ю американському каналу CBS, що допінг-контролем у Сочі відала ФСБ.

Хоча російський міністр спорту Віталій Мутко вже попросив вибачення через допінг-скандал, в результаті якого російських легкоатлетів можуть не допустити до участі в Олімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро, а інші посадовці заявляють про можливі судові позови до видань, цього, схоже, не достатньо. У коментарі Sunday Times, який супроводжує статтю-вибачення російського міністра, зокрема зазначається, що пан Мутко покладає провину виключно на окремих спортсменів і тренерів і відмовляється визнати, що до одного з наймасштабніших допінг-скандалів в історії спорту була причетна російська влада.

Утім, МОК, як і Москва, сльозам не вірить. Тож слово за Всесвітньою антидопінговою агенцією. У Міністерстві спорту Росії заявили, що готові сприяти розслідуванню ВАДА.