Центральний районний суд Миколаєва зобов’язав департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради виплатити разову грошову допомогу учасникові АТО. Чоловік, який безпосередньо брав участь в бойових діях на території Донецької області в складі управління МВС України на Одеській залізниці, звернувся до суду з адміністративним позовом до департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради. Чиновники відмовили йому у виплаті грошової допомоги.

Така допомога передбачена Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», згідно з яким щорічно до 5 травня учасникам бойових дій надають разову грошову допомогу в розмірі, який визначає Кабінет Міністрів у межах бюджетних призначень, встановлених Законом «Про Державний бюджет» (у 2015 році він становив 875 гривень).

Спір виник через те, що позивачу статус учасника бойових дій надали рішенням відповідної комісії Міністерства внутрішніх справ саме 5 травня 2015 року. А посвідчення він отримав 30 червня, чим і скористалися чиновники департаменту, відмовивши бійцю у виплаті. Мовляв, посвідчення учасника бойових дій видано після 5 травня, відтак грошову допомогу позивач отримуватиме з 2016 року.

Однак суд встановив: статус учасника бойових дій надано бійцю на підставі рішення компетентного органу — комісії МВС з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій працівників органів внутрішніх справ України. Статусу позивач набув 5 травня 2015 року, тому має право на отримання грошової допомоги у цьому самому році.

Доводи відповідача про те, що такий статус громадянин набув із часу отримання посвідчення учасника бойових дій, суд завважив необгрунтованими, оскільки цей документ вторинний і лише підтверджує статус ветерана війни, набутий раніше.

Суддя Центрального районного суду Миколаєва Оксана Мамаєва постановила: позовну заяву учасника бойових дій задовольнити і зобов’язати департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради виплатити позивачеві належну грошову допомогу.