АКТУАЛЬНО. У міжнародний день боротьби з бідністю представники Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів та Міністерства соціальної політики взяли участь у зустрічі з уповноваженими представниками Всеукраїнської акції «Профспілки проти бідності», яка відбулася в Комунікативному центрі уряду. За підсумками зібрання представникам влади передано Резолюцію учасників Всеукраїнської акції з вимогами і пропозиціями до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

Загалом державна політика на 2012 рік має соціальну орієнтацію та спрямована на підтримку соціально не забезпечених верств населення. Звичайно, заплановані розміри зростання соціальних стандартів в Україні не такі великі, як хотілося б. Однак це підвищення для кожного окремого громадянина, який потребує підтримки держави.

При цьому потрібно зважити на реальні доходи бюджету та динаміку економічного росту. Саме зваженість та збалансованість рішень уряду дають громадянам упевненість у тому, що їхні доходи стабільно і поступово зростатимуть, заробітні плати та пенсії виплачуватимуть вчасно і в повному обсязі, переконує прес-служба Міністерства фінансів.     

У проекті Державного бюджету на наступний рік враховано підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати для працездатних осіб на 14%. Заслуговує на увагу і той факт, що розміри прожиткового мінімуму, який у 2012 році в середньому становитиме 1098,1 грн, було погоджено із соціальними партнерами.

Також у 2012 році буде забезпечено встановлення мінімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за віком на рівні прожиткового мінімуму для відповідних категорій осіб.

Крім того, у розрахунках до проекту бюджету враховано також видатки на: забезпечення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці працівників, яким посадові оклади встановлюються на рівні мінімальної заробітної плати; реалізацію рішень уряду, прийнятих в 2011 році, щодо оплати праці окремих категорій працівників бюджетної сфери (на встановлення надбавки за вислугу років окремим категоріям працівників установ соціального захисту населення, виплату медичним та фармацевтичним працівникам допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки, збереження середньої заробітної плати за кожним місцем роботи медичним і фармацевтичним працівникам закладів охорони здоров’я, яких направляють на навчання).

Підвищення соціальних стандартів відбуватиметься і надалі з урахуванням пропозицій соціальних партнерів та фінансових можливостей бюджету.