Наскільки важлива для нашої держави діяльність Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі, свідчить розширена нарада з українськими представниками у робочих підгрупах одразу всього керівництва країни: Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Секретаря РНБО Олександра Турчинова, фахівців силових відомств.

Укотре пролунала вимога, спрямована до учасників конфлікту, і передусім Росії, в повному обсязі виконувати мінські домовленості, включаючи вересневі протокол і меморандум, підписані торік, і комплекс заходів, схвалених у лютому 2015 року, включно з верифікованим ОБСЄ припиненням вогню та відведенням важкої техніки.

Звертаючись до представника України в підгрупі з питань безпеки Євгена Марчука, Петро Порошенко наголосив на важливості відновлення нагляду за неконтрольованими ділянками українсько-російського кордону. Слід покласти край злочинному проникненню на українську територію важкого озброєння та бойовиків.

Першочерговим завданням для підгрупи з гуманітарних питань стало звільнення всіх заручників, яких незаконно утримують бойовики і їхні кремлівські господарі на території України і за її межами. Йшлося і про координацію дій з міжнародними організаціями задля потрапляння гуманітарної допомоги на Донбас із дотриманням всіх міжнародних процедур.

Головним у роботі підгрупи з політичних питань Володимира Горбуліна глава держави вважає початок діалогу про умови проведення місцевих виборів. Як повідомляє прес-служба Президента, Петро Порошенко вважає це можливим лише після повного припинення вогню і відведення важкої техніки.

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»