У 2015 році скористатися гарантованою Конституцією безкоштовною медициною змогли лише 3,8% хворих українців. Серед осіб, які лікувалися за останні 12 місяців у лікарнях, 92,6% — купували за свій рахунок медикаменти, 80,3% — їжу, 65,2% — постільну білизну.

Про це з посиланням на дані Державної служби статистики пише доктор економічних наук Андрій Ревенко в своїй статті для «Дзеркала тижня. Україна».

Водночас торік на 38% збільшилася кількість домогосподарств, які через зростання цін не мають змоги отримати необхідну медичну допомогу та придбати ліки й медвироби. Їхня частка в загальній чисельності домогосподарств за рік зросла з 20,3% до 28,6%.

Загалом в розробках Держстату наводять 3—4 причини, що обумовлюють незмогу отримання меддопомоги і придбання ліків — великі черги, брак фахівців потрібного профілю, висока вартість послуг, брак вільних місць.

«Але за сімома з наведених у таблиці видами медичної допомоги та придбання медпрепаратів/медвиробів понад 90% незмога причиною була їхня висока вартість. І лише щодо відвідування лікарів ця цифра була нижчою за 90%, а другим за значимістю був брак фахівців потрібного профілю (загалом у сільській місцевості)!, — наголошує експерт.

Нагадаємо, у 2016 році на систему охорону здоров'я України з держбюджету планують витратити майже 56,5 млрд грн. Це значно менше від реальних потреб і навіть від того, що було закладено в минулорічному бюджеті. 

ТСН