Як відомо, 29 березня 2016 року Верховна Рада ухвалила Закон №3203 «Про внесення змін до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо порядку визначення заробітку для обчислення пенсії. Проте, як виявилося, не всім і не все тут зрозуміло, тож читачі звертаються до «УК» по роз’яснення.   А ми, у свою чергу, — до директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко.

1. Уточніть, будь ласка, для наших читачів: що саме передбачають згадані зміни?

— Цей документ нині перебуває на підпису в Президента. Отже, поки що це не закон, а законопроект. Він передбачає внесення змін виключно до статті 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: змінює період заробітку, за який можна враховувати заробітну плату для обчислення пенсії.

Так, за бажанням пенсіонера для обчислення пенсії можна враховувати заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд незалежно від перерв по 30 червня 2000 року та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. Саме така норма була до 1 січня 2016 року.

Довідку про заробітну плату, яку особа надаватиме до Пенсійного фонду, за період страхового стажу по 30 червня 2000 року обов’язково має бути підтверджено первинними документами, на підставі яких її видали.

2. Чи перерахують пенсії  тим пенсіонерам, яким їх було призначено з 1 січня по 29 березня 2016 року?

— Особи, яким пенсію призначено з 01.01.2016 по дату набуття чинності законопроекту №3203, матимуть право на проведення перерахунку пенсії за зверненнями із відповідними довідками — зі строків, визначених статтею 45 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

3. Деякі ЗМІ зазначають, що ці зміни тепер дають право жінкам знову виходити на пенсію у 55 років, якщо в них є стаж 30 років. Чи це так?

— Право дострокового виходу на пенсію за віком жінок, яким виповнилося 55 років за наявності страхового стажу не менше 30 років та за умови звільнення з роботи до 1 січня 2015 року, було передбачено пунктом 7-2 Прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Отже, з 1 січня 2015 року дострокові пенсії не призначаються.

Законопроект №3203 не передбачає внесення змін до пункту 7-2 Прикінцевих положень закону, а тому право жінок на достроковий вихід на пенсію не поновлено.