У тому, що однією з головних тем порядку денного ХХІІІ з’їзду хірургів України, який нещодавно відбувся у столиці, стали проблеми і перспективи військово-польової хірургії, є сумна закономірність. Що вдієш, коли ми тривалий час маємо справу з озброєним до зубів зовнішнім агресором. Тож питання надання ефективної хірургічної допомоги пораненим у зоні АТО набули особливої актуальності.

Як підкреслили вітчизняні й зарубіжні учасники цього авторитетного зібрання, нині медики в жодній цивілізованій країні не стикаються з такими обсягами мінно-вибухових і вогнепальних уражень, як українські. У таких умовах значення саме хірургічного втручання під час лікування отриманих на полі бою травм важко переоцінити, у зв’язку з чим делегати і гості з’їзду особливо відзначили успішний досвід фахівців Національного інституту хірургії і трансплантології ім. Олександра Шалімова в розробленні та впровадженні в широку практику малотравматичних методів лікування кульових і осколкових ушкоджень печінки, жовчних шляхів і підшлункової залози.

Напрацювання провідних співробітників інституту докторів медичних наук Олександра Литвиненка, Петра Огородника, Анатолія Скумса, Ігоря Хомяка, Геннадія Мошковського і Костянтина Копчака у співпраці з військовими хірургами, полковниками медичної служби Анатолієм Судраком і Михайлом Каштальяном дуже вчасно стали в пригоді хірургам не лише військово-медичних клінічних центрів і багатьох, так би мовити, цивільних клінік, а й в умовах польових госпіталів. Невипадково цей колектив висунули на здобуття Державної премії України в галузі медицини: розроблена і неодноразово апробована шалімовцями методика оперативних втручань із використанням лапаро- і ендоскопії внаслідок малотравматичності не лише значно полегшує страждання пацієнтів, а й у рази скорочує реабілітаційний період, що надзвичайно важливо в умовах війни. Тож вона набуває дедалі ширшого застосування у військовій хірургії.

До речі, на одному із засідань уперше у практиці проведення таких велелюдних форумів науковці інституту ім. О. Шалімова продемонстрували відео проведених операцій із застосуванням ендоскопічного обладнання у лікуванні пухлин підшлункової залози і патологій інших органів цієї зони, що викликало величезний інтерес фахівців. Особливо закордонних — лікарі провідних клінік світу високо оцінили здобутки вітчизняної школи міні-інвазивної хірургії, підтвердивши високий рівень розробок українських науковців.

Михайло ЮРЧЕНКО 
для «Урядового кур’єра»