В новорічну ніч у Харкові, схоже, започаткується нова традиція. Ще за місяць до новорічних святкувань молоде подружжя Ірини та Святослава вирішило: досить очікувань за домашнім столом бою курантів, досить олів’є і засмажених гусей. Прийдешній 2014 рік вони зустрічатимуть на майдані Свободи. Молодята захотіли зламати вже обридлі традиції разом з друзями. Тож, як зізналася Ірина, з якою випало зустрітися за тиждень до святкування Нового року, вони сім’ями зібралися відкоркувати пляшку шампанського біля пам’ятника засновникові Харкова козакові Харку, що із сідла свого огиря спостерігатиме за новорічними дійствами на майдані. 

— Настає рік синього дерев’яного коня, який любить людей оптимістичних, енергійних, неспокійних. Він обожнює видовища, концерти, спортивні змагання — все, що пов’язано з публікою. Тож гріх зустрічати його сидячи вдома. Треба йти в люди, на майдан, — каже Ірина. — І хоч Харків кінь не дерев’яний, а бронзовий, і не синього кольору — все одно підемо до нього замовити на виконання бажань.

Ірина вже нагледіла місце, де вони зберуться у Новорічну ніч із друзями. Каже, їй аж дух перехопило, коли побачила його святково вбраний майдан. Головна ялинка Харкова заввишки з 11-поверховий будинок і причепурена оригінальними кульками. Кажуть, що на її виготовлення пішло 11 тонн металевих конструкцій, 2 тонни штучної хвої, 40 кілометрів електричних дротів та 60 тисяч лампочок. Родзинкою нинішнього новорічного майдану став символ 2014 року — гігантський синій кінь, шестиметрову скульптуру якого прикрашено новорічними та фольклорними малюнками.

Родзинкою нинішнього святкового майдану у Харкові став символ 2014 року — синій кінь

— Тож ми внесемо корективи в свої плани, — каже дівчина. — Свої бажання довіримо і майданному скакунові й обов’язково повідомимо про наші мрії Харкового огиря. Це, гадаю, стане для нашої сім’ї й друзів новою традицією, про яку згадаємо через 12 років, коли знову постукається у наші двері рік Коня.

Що збираються попросити у символу нового року, Ірина розповідати не захотіла. Сказала, що довірити свої бажання можуть лише коневі. Так, за її словами, більше вірогідності, що вони здійсняться.

А ось малі харків’яни, які приносять листи до резиденції Діда Мороза неподалік головної ялинки, охоче ділилися змістом написаного.

— Я попросила Діда Мороза подарувати мені ляльку в білій шубці, — каже Оксанка. — Таку торік він прислав моїй подружці Маринці. Якщо ж мені такої не подарує, я цього не переживу!

— А я хочу, щоб Дід Мороз подарував смартфон моєму другові Олегу, — ділиться Максим. — А то в нашому класі в усіх хлопців вони вже є, а в нього нема…

Багато дітей просять переказати вітання Снігуроньці, а дехто привітав Діда Мороза зі святами й побажав йому щастя та міцного здоров’я.