ЗАКОНОДАВСТВО. 15 листопада глава держави підписав Кодекс цивільного захисту, що набуває чинності з 1 липня наступного року. Як повідомив під час брифінгу заступник міністра надзвичайних ситуацій Василь Квашук, кодекс чітко визначає компетенцію системи цивільної оборони, єдиної системи захисту населення і територій, а також єдиної державної системи цивільного захисту.

Згідно з кодексом, має відбутися атестація всіх рятувально-аварійних служб, яку проводитиме Міністерство надзвичайних ситуацій. Крім того, визначені підрозділи та служби, що створюються на всіх об’єктах, в установах та організаціях і відповідають за цивільний захист у цих організаціях. Якщо в організації працює до 200 осіб, то із штату визначається людина, яка відповідає за цивільний захист у цій організації, поєднуючи з цим свої обов’язки. Якщо на підприємстві понад 200 осіб, то в штаті передбачається окрема людина, яка відповідає за цивільний захист. Якщо на підприємстві працює більш як 3 тис. осіб, то створюється відділ, підрозділ або управління залежно від категорії небезпеки об’єкта.

Також кодекс регулює ситуацію щодо захисних споруд. Передбачається, що захисні споруди заборонено приватизувати. Втім, захисні споруди можна брати в оренду за винятком тих, що розташовані на об’єктах атомної енергетики, потенційно небезпечних об’єктах, а також якщо це пункти управління, призначені для центральних і місцевих органів виконавчої влади у надзвичайних ситуаціях.

Кодекс передбачає скасування дозволу з пожежної безпеки перед початком будівництва. «Ми відмовилися від дозволу на початок робіт. Новоствореному підприємству з 1 липня не потрібно буде отримувати дозвіл з пожежної безпеки. Для цього слід буде надати декларацію, де повідомити, що виконано всі необхідні проектні умови із забезпечення пожежної безпеки на підприємстві», — цитує слова Василя Квашука РБК-Україна. При цьому посадовець додав, що декларацію не подають ті, хто працює у кіосках і на базарах. Крім того, кодекс регулює питання компенсації пошкодженого майна. Зокрема, не передбачається обов’язкове страхування житла, а лише добровільне.

За словами заступника міністра, аби кодекс набув чинності, потрібно розробити понад 100 нормативно-законодавчих актів.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»