Швейцарія має намір надати допомогу Україні у відновленні управління в Донецькій і Луганській областях. На відновлення зруйнованої окупантами інфраструктури підконтрольного Україні Донбасу потрібно 1,5 мільярда доларів.

Про це в понеділок на брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Щоб відновити інфраструктуру української частини, потрібно півтора мільярда доларів. Це було визначено ООН разом зі Світовим банком, а також урядом, Європейським Союзом. І ця оцінка як документ прийнята в рекомендаціях українського уряду», — пояснив посадовець.

Віце-прем’єр нагадав, що в українському уряді створено робочу групу, яка працює зі світовими міжнародними організаціями. Зокрема вже провели зустріч із німецькою делегацією, яка відвідувала Україну та ознайомилася із проектами, пов’язаними з енергетикою, інфраструктурою в Донецьку й Луганську, а також Харківській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Водночас, як зауважив віце-прем’єр, на сьогодні щодо Донецької та Луганської областей опрацьовують проекти з відновлення інфраструктури коштом українського бюджету.

Ішлося вчора й про конкретний проект — гуманітарну допомогу Швейцарської Конфедерації. Гуманітарну місію здійснює Швейцарська агенція з розвитку та співробітництва (ШАРС). 15 травня вона відправила 300 тонн хімічних реагентів для очищення питної води — це гуманітарна допомога для 3,5 мільйона жителів, постраждалих від конфлікту на Донбасі. У понеділок ця допомога прибула на водоочисну станцію в Донецьку.

Як зазначив представник ШАРС Мануель Бесслер, другий гуманітарний конвой з реагентами мають намір відправити в середині червня.

Уповноважений швейцарського уряду з гуманітарної допомоги також розповів журналістам, що його країна має намір надати допомогу Україні у відновленні управління в Донецькій і Луганській областях.

«Наступного місяця ми плануємо анонсувати запуск нового проекту, який здійснюватиме ПРООН в Україні. Цей проект реалізуватимуть у Донецькій і Луганській областях, він називатиметься «Відновлення управління і примирення в областях, які страждають від конфлікту», — сказав Мануель Бесслер.

За його словами, в межах проекту, розрахованого на три роки, планують надання швейцарським урядом мікрогрантів для представників громад у містах Донецької та Луганської областей.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»