ЕКОЛОГІЯ. Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський вітає намір голів облдержадміністрацій очистити території областей від шкідливих отрутохімікатів з випередженням графіку. Ці екологічно-небезпечні речовини накопичувалися на складах та звалищах на території України ще з радянських часів і становлять підвищену небезпеку для людей через загрозу проникнення у підземні води та при виникненні пожеж.

«Цього року ми плануємо повністю очистити від пестицидів і гербіцидів 12 областей України. Наша ініціатива підтримана всіма керівниками областей. На кошти, які ми виділили із Державного екологічного фонду, голови облдержадміністрацій знаходять допоміжні ресурси і в місцевих бюджетах, щоб пришвидшити цей процес. Тепер вони навіть телефонують мені і просять допомогти, мовляв, ще трошки залишилось вивезти, зовсім небагато. Ми зуміли людей запалити бажанням очистити свою область і першим доповісти про це Президенту», - сказав міністр.

Нагадаємо, що у 2011 році Міністерством екології виділено 175 млн. грн. на повне очищення 12 областей України від непридатних для використання пестицидів та гербіцидів. З території України планується вивезти 11 тисяч тонн цих отрутохімікатів, котрі буде утилізовано в Польщі та Німеччині. Зокрема, буде зібрано та вивезено непридатні пестициди з Київської, Донецької, Львівської, Харківської, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Хмельницької, Рівненської областей та АР Крим.

В 2010 році від непридатних пестицидів очищено Волинську, Чернівецьку, Тернопільську області та м. Севастополь., - повідомляє прес-служба Міністерства.