ЗАТЯЖНИЙ СПРОТИВ

Грецький парламент розглядає непопулярні рішення на тлі 48-годинного страйку 
 

Це буде востаннє, коли скорочуються пенсії та зарплати,  переконував прем’єр-міністр країни Антоніс Самарас у виступі напередодні страйку, намагаючись  підбадьорити співвітчизників, які переживають п’ятий рік рецесії,  численні хвилі скорочень та вкотре затягують паски від урядової економії. 

Голосування за новий пакет жорстких заходів має відбутися сьогодні, однак греки не обіцяють парламентаріям легкого ухвалення непопулярного рішення. 48-годинний загальнонаціональний страйк зініціювали профспілки. Участь у ньому беруть  працівники не лише державного, а й приватного сектору. Відмовилися виходити на роботу зокрема працівники громадського транспорту, юристи, водії таксі, журналісти, весь персонал лікарень та оператори повітряного руху. Саботаж із відчаю збігається з маршами протесту в центрі Афін, які традиційно не обходяться без  сутичок  із поліцією.

Профспілки закликали не здаватися протягом 48 годин. Фото з сайту yahoo.com

Водночас у грецькому уряді сподіваються, що пакет нових заходів дасть змогу заощадити майже 13,5 мільярда євро бюджетних коштів до 2016 року. Проте Демократична ліва партія, яка входить до складу урядової коаліції, вже заявила, що не підтримає  пакета нових заходів економії під час голосування у парламенті. Друга найбільша партія у коаліції — соціалістична Pasok — також зіштовхнулася з незгодою кількох провідних представників партії.

Греція має піти на ці скорочення, а також представити економний проект бюджету на 2013 рік, аби отримати чергову порцію фінансової допомоги від міжнародних донорів, яка може становити до 31,5 мільярда євро.

Ми обіцяли запобігти виведенню країни із зони євро, і саме це робимо. Надаємо цьому абсолютного пріоритету, бо якщо не зможемо цього домогтися, все решта не матиме значення, вважає грецький прем’єр. Та пересічні греки вже не надто вірять мантрам влади.