П’ятого серпня в Ріо-де-Жанейро стартує найголовніша світова спортивна подія чотириріччя — Ігри XXXI Олімпіади. Право представляти країну на Іграх-2016  уже здобули 150 українців. Тож у цей короткий проміжок часу, який залишився до старту, важлива максимальна концентрація і підтримка. Особливо вона цінна від найдорожчої у світі людини — мами, яка є найвідданішим уболівальником.

Олімпійські ігри — чергова нагода подякувати мамам. Фото з сайту theglow.proДнями олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан разом зі своєю мамою Іриною стала послом доброї волі у програмі «Дякую, мамо», започаткованій всесвітнім партнером Міжнародного олімпійського комітету. У Ріо вже втретє матусі із 21 країни світу зможуть безпосередньо підтримати своїх дітей і стати свідками їхніх перемог, повідомляє офіційний сайт Національного олімпійського комітету України.

«Щаслива, що я частина кампанії і що моя мама підтримуватиме мене на одному з найголовніших у моїй кар’єрі старті. Завжди беру приклад з неї, — ділиться спогадами чемпіонка. — Пам’ятаю, як у мене не було фінансової змоги відвідувати тренування, але моя мама завзято й наполегливо працювала заради того, щоб я могла йти до своєї мети. Вона сильна людина. Дякую, мамо!»

Ірина Харлан уже брала участь у схожому проекті під час Олімпійських ігор 2012 року у Лондоні, де разом із мамами олімпійських чемпіонок із легкої атлетики Наталії Добринської, вільної боротьби Ірини Мерлені, кульової стрільби Олени Костевич, веслування на байдарках і каное Юрія Чебана, бронзового призера Ігор зі стрибків у воду Іллі Кваші, чемпіона I юнацьких Олімпійських ігор із плавання Андрія Говорова, чемпіона світу з дзюдо Георгія Затараї була найвідданішою уболівальницею. Безпосередньо її підтримка допомогла Ользі вибороти бронзову медаль в індивідуальному турнірі шаблісток.

«Мені дуже сподобалось, як все організували у Лондоні. Чого очікую від Ріо-де-Жанейро? Звісно, хочеться бути присутньою на всіх змаганнях за участю моєї доньки й подивитися церемонію відкриття Олімпійських ігор», — каже Ірина Харлан.

Також мама чемпіонки зазначила, що їй завжди важко дивитись Ольжині бої незалежно від того, чи бачиш їх наживо, чи стежиш за телевізійною або онлайн-трансляцією. Ірина Харлан розкрила журналістам секрет виховання олімпійської чемпіонки, а також розповіла про те, що характер у спортсменки чемпіонським був ще з дитинства.

«На першому Оліному тренуванні, після того, як вони побігали й пострибали, їм сказали повиснути на витягнутих руках. Переможцеві пообіцяли подарувати шаблю, а вона коштувала недешево. Оля висіла із хлопчиком більш ніж півгодини, вона, зціпивши зуби, змінювала руки, але висіла. Тоді я зрозуміла, що моя  дитина дуже багато зможе досягти», — поділилася спогадами Ірина.

«Упевнена, що присутність мами на трибунах мені дуже допоможе, хоч знаю, що вона за мене страшенно переживає. Нині триває підготовка до Ігор, та головне для нас усіх бути разом і бути командою, — тоді ми обов’язково привеземо з Ріо медаль», — переконана  Ольга.

Сподіваємося, що одна з найтитулованіших українських спорт?сменок зможе гідно виступити і в особистих змаганнях, і буде лідером у командних перегонах. Адже бійцівські якості у неї ще від материнського молока.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»