Інвестиційний фонд Ukrainian Redevelopment Fund (URF), частина фонду американського інвестора-філантропа Джорджа Сороса, купує частку IT-компанії Ciklum (Київ) в інвестиційної компанії Horizon Capital (вона стала її міноритарним акціонером у 2012 році. — «УК»). Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив член ради директорів Ciklum Андрій Колодюк. Вартість угоди та обсяг викуплених акцій не розголошують.

«Джордж Сорос уперше проінвестував в Україну і зробив це в IT. Фонд Сороса буде для Ciklum не тільки інвестором, а й стратегічним партнером, що дасть змогу компанії купувати інші активи і згодом вийти на IPO у Нью-Йорку. Ця угода — сигнал для всіх світових передових інвесторів, що в Україну можна і потрібно інвестувати», — написав він.

Знаковою подією для інвестиційного світу, за яку варто було боротися, вважає угоду і заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків.

Прес-секретар Soros Fund Management Майкл Вашон зазначив: «Приватні інвестиції, особливо з Європи і Північної Америки, допоможуть закріпити успіхи, яких українські реформатори досягли за останній рік. Ми раді співпрацювати з Ciklum і зробити свій внесок у розвиток того, що Джордж Сорос називає «Новою Україною».

Раніше повідомляли, що інвестфонд URF, який працює в інтересах американського фінансиста Джорджа Сороса, також стане інвестором фонду прямих капіталовкладень Dragon Capital New Ukraine Fund, що працюватиме під управлінням української компанії «Драгон Капітал». Dragon Capital New Ukraine Fund інвестуватиме в різні сектори української економіки, забезпечуючи підприємства фінансовою й управлінською підтримкою для підвищення ефективності, модернізації технологій. Він має намір зосередитися на наданні фінансування українським компаніям на етапі зростання.

Нагадаємо, у березні Сорос заявив, що готовий інвестувати в економіку України до 1 мільярда доларів за умови, що західні країни також почнуть інвестувати в нашу країну.

ДОВІДКА «УК»

Ciklum — одна з провідних компаній з розробки програмного забезпечення для великих міжнародних і швидкозростаючих компаній. Її 2002 року заснував данець Торбен Майгаард. Офіси Ciklum є в Україні (Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ, Одеса, Вінниця), Білорусі, Великій Британії, Швеції, Швейцарії, Пакистані, Ізраїлі.

URF — приватна інвестиційна структура, яка фокусується на особливих ситуаціях і прямих інвестиціях в Україні, а також компаніях зі значною операційною діяльністю в Україні. Вона прагне здійснювати цільові інвестиції, які можуть сприяти економічному і соціальному розвитку України. Основний інвестиційний партнер URF — Soros Fund Management, приватний інвестиційний радник приватних інвестиційних фондів, керованих виключно в інтересах Сороса.