ТЕХНОГЕННА КАТАСТРОФА.89 кв. км. – така площа забруднення рідким газовим конденсатом у районі аварійної платформи компанії Total у Північному морі. Оцінку розмірів шкоди, заподіяної довкіллю, провели незалежні організації за допомогою знімку із супутника.

Аварія на платформі «Елґін», що за 240 кілометрів від шотландського міста Абердин, сталася минулої неділі. Усі 238 спіробітників Total були евакуйовані.

Витік газу стався на глибині чотири кілометри.

Одним із варіантів ліквідації аварії може бути буріння додаткової свердловини, що розвантажить основну. Втім, загрозу вибуху на буровій компанія-власниця відкидає.

Представники Total запевняють, що вибухонебезпечну газову хмару зносить вітром від факелу супутного газу, що горить на сусідній платформі.

«Ризику займання немає, бо установка зі спалення супутного газу збудована з урахуванням рози вітрів, тому хмари здуває геть від факелу».

Однак у районі аварії все ж чергують протипожежні кораблі, готові будь-якої миті втрутитися у ситуацію. Раніше експерти попереджали про можливість пожежі чи вибуху на платформі «Елґін». 

Copyright © 2012 euronews