І хоч економіка Китаю сповільнюється, уряд запевняє, що усі його зусилля спрямовані на покращення добробуту населення. Таким був підсумок заключної сесії щорічного зїзду китайського парламенту.

Головним його завданням було затвердити новий 5-річний план економічного та політичного розвитку країни. Як і очікувалось, його підтримали понад 97% (майже 3 тисячі) делегатів.

«Ми повністю переконані у можливості тривалого економічного зростання Китаю. Ця упевненість не пустослівна. Поки триватимуть реформи та перетворення, китайська економіка не зазнає падіння», – розповів китайський прем’єр-міністр Лі Кецян.

Уряд оголосив, що очікує зростання економіки на рівні 6,5-7%. Це один з найскромніших показників другої найбільшої економіки світу за останні чверть століття. ВВП Китаю за 5 років повинно зрости вдвічі, у порівнянні з показником 2010 року.

13-й 5-річний план передбачає подальші реформи, особливо в промисловому секторі. Сталеливарна, вугільна, цементна, хімічна промисловість постраждали через перевиробництво та кволий попит. Тепер уряд намагається позбутися збиткових потужностей. Великі державні групи зазнають реструктуризації шляхом злиття і поглинання, що допоможе уникнути закриття та масових звільнень. Попри це, скорочень не вдасться уникнути – роботу можуть втратити 5 мільйонів робітників у наступні 2-3 роки.

В разі масового безробіття уряд запланував створити спеціальний фонд підтримки населення, особливо центральних та західних провінцій, що значно поступаються розвиненому сходу країни.

Окрім промисловості, у занепаді також будівельна галузь Китаю, інвестиції у неї значно сповільнилися.

Один з виходів – переорієнтація на нові сектори. Йдеться про сферу послуг, новітні технології, внутрішній ринок споживання, що потребують поштовху шляхом зниження податків та полегшеного доступу до кредитів. Також зростатиме доля інвестицій китайських компаній за кордоном.

Загалом китайське керівництво планує за п’ять років збудувати суспільство з середнім рівнем достатку.

Ніл О'Райлі, euronews:

Щоб дізнатися більше про щорічний з'їзд китайського парламенту, Євроньюз поговорив з експертом Лондонської школи економіки Кентом Денґом.

Професор Денґ, дякую, що приєдналися до нас. Головна увага на цьогорічному з'їзді була прикута до економіки та реформ. Чи було запропоновано якісь заходи, що могли б зупинити сповільнення економіки Китаю?

Кент Денґ:

– На останній сесії китайського парламенту розглядалась можливість зменшення пропозиції китайського виробництва та, натомість, заохочення внутрішнього споживання, тобто, збільшення попиту. У цьому полягає основа плану урівноваження китайської економіки. Подивимося, чи цього вдасться досягнути. Я упевнений, це потребує величезних змін, не лише в економічній структурі, але й в основах політичної філософії керівної партії.

euronews:

– На тлі цих економічних проблем, ми вже почули відгомін невдоволення китайців, у зв'язку з втратою робочих місць та скороченнями. Чи були якість натяки на політичні та демократичні реформи на цьому зїзді?

Денґ:

Гарне запитання. Не можна забувати, що Китаєм управляє леніністська партія. Вони розуміють причинно-наслідковий механізм. Вони знають, що це загальна тенденція, коли після десятиріччя чи двох швидкого зростання, народжується демократія. Утім, ця партія зробить усе можливе, щоб цього політичного перетворення не сталося. Тож поки жодних демократичних паростків не видно на будь-яких рівнях суспільства, що формується нині.

euronews:

– Міжнародна спільнота пильно стежила за цим зїздом китайського парламенту. Які позитиви і негативи помітив Захід?

Кент Денґ:

– Можна очікувати, в певній мірі, що економіка буде як і раніше зростати зі швидкістю 8% максимум, або 6% мінімум, e найближчі п'ять років. Негативом є величезна проблема для центрального уряду – виконати те, що він пообіцяв своєму населенню. Наприклад, виправити величезну нерівність і економічний дисбаланс в країні. Заохотити величезний попит, зменшити надмірне виробництво, скоротити відтік капіталу, зменшити корупцію у владі, все це вимагає величезних ініціатив, а також підтримки населення. Тож ситуація в Китаї буде доволі неоднорідною протягом наступних п'ять років для світу.

EURONEWS