ФОРУМ

Інтелігенція країн СНД спільно відроджуватиме загальнолюдські  цінності,  аби не знівечити історико-культурну спадщину народів

Із 20 по 22 жовтня Київський національний університет ім. Тараса Шевченка відчиняв двері сотням гостей із країн Співдружності Незалежних Держав. У цьому можна було легко переконатися, наблизившись впритул до входу Червоного корпусу головного вишу країни. Тут іноземні гості поважно вишикувалися у колону, аби зайти в середину приміщення та взяти участь у VI Форумі творчої та наукової інтелігенції держав-учасниць СНД. Разом із ними покрокував і кореспондент «УК». Щоправда потрапити зміг лише до прес-центру, де вже зайняли місця вітчизняні та міжнародні представники ЗМІ, спостерігаючи зі своїх моніторів за дійством у залі.

Гуртом легше  й батька бити

Присутні тільки встигли прочитати на табло тему форуму — «Історико-культурна спадщина держав — учасниць СНД: загальне надбання і ресурс сталого розвитку» та його девіз, запозичений із вірша Тараса Шевченка: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь», як на трибуну вийшов Прем’єр-міністр Микола Азаров.

За мить глава уряду озвучив вітання всім учасникам, передане Президентом Віктором Януковичем, лейтмотивом якого була думка про необхідність примножувати культурну спадщину держав, розширюючи гуманітарний діалог та популяризуючи все набуте в гуманізованому світі.

Від себе та уряду Микола Азаров сказав таке: «Головне завдання інтелігенції — відновити моральні цінності, які ми в погоні за матеріальними вигодами втратили, і прищепити їх нашій молоді. На нас за це лежить відповідальність». Вагомим акордом його виступу стали слова про те, що нині набагато легше вивести на гідний рівень економічні показники, аніж духовні. Тож він закликав, спираючись на спільну культуру, встановити втрачені за 20 років цінності та розвивати їх.

А вже за кілька хвилин вони почули й текст вітання Президента Росії Дмитра Медведєва, який сподівається, що діалог, зосереджений на освітній, науково-технічній співпраці країн, стане рушієм до спільної модернізації економік та зміцнення інтеграційних процесів.

Гуманітарії також зацікавлені в інноваційних технологіях. Фото Володимира ЗАЇКИ

Столидля Шевченка  й Ломоносова

Сам форум відкрився 26-м засіданням Ради з культурної співпраці держав-членів СНД. Таке засідання востаннє проводилося в нашій країні в далекому 2003-му. Тож на ньому були присутні профільні міністри всіх країн Співдружності, представники Міждержавного фонду гуманітарної співпраці та керівники творчих спілок.

За два дні у рамках Форуму відбувся й Перший міжнародний телефестиваль «ТЕФІ-Співдружність», «круглі столи»: «Тарас Шевченко: творчість і міжкультурний діалог» та «Михайло Ломоносов: наукова і творча спадщина», засідання Міжнародної асоціації академій наук та Євразійської асоціації університетів, Ради з туризму, Асоціації інститутів історії країн СНД, Ради ректорів консерваторій країн СНД, Ради керівників театральних союзів.

Цей найбільший гуманітарний захід щороку допомагає культурній і науково-освітній еліті країн СНД провести прямий професійний діалог. Однак у 2011 різнобарвність порушених тем вражала як самих учасників, так і студентство вищезгаданого університету. Зокрема: «Освіта, наука, технології та інноваційний розвиток»; «Спорт і здоровий спосіб життя, екологія та природно-заповідний фонд»; «Історико-культурна спадщина та культурно-пізнавальний туризм»; «Класичне та сучасне мистецтво»; «Література, книговидання, переклад»; «Інформаційні технології та комунікації».

Одне слово, ось такою нині є міжкультурна взаємодія у Співдружності.