На газових конфорках – мідні диски, на розетці – таймер, годинники замість батарейок працюють на електриці: у винахідника Олександра Шевченка вдома ціла колекція корисних пристосувань. Чоловік стверджує, що вони не просто полегшують життя, а й дозволяють йому платити за комунальні послуги значно менше, ніж сусідам.

Чимало часу пенсіонер проводить за читанням технічної літератури або в гаражі. Там у чоловіка справжній інструмент-центр: Олександр Шевченко сам і столярні роботи виконує, і деталі з металу виточує, навіть годинник може вкрити позолотою.

До речі, найлегший спосіб вигідно купити потрібні інструменти – в інтернет-магазині «Інструмент-центр», який є офіційним дистриб’ютором найбільш популярних нині торгових марок. Тому на увесь величезний асортимент товару тут надають стовідсоткову гарантію, термін якої на деякі групи товару сягає до трьох років. А щоб споживачі зорієнтувалися у величезному розмаїтті асортименту, на сайті діє зручна система пошуку за потрібними клієнту критеріями.

З якісними інструментами виготовити потрібні речі для дому чи дачі легко, переконаний Олександр Шевченко. Так, простенький диск з міді, за його словами, значно заощаджує газ для приготування їжі. На кожній горілці газової плити у нього поверх звичайного металевого диска покладений ще один диск – мідний.

– Кружечок з міді кладу прямо на газову горілку. Що відбувається? – пояснює винахідник. – Мідь є дуже добрим провідником тепла. У звичайних умовах значна кількість тепла від полум’я газової горілки просто марнується, бо іде на нагрів повітря. Натомість коли є накладка з міді, вона накопичує тепло і віддає його на нагрів посуду.
За підрахунками винахідника, звичайне коло з міді економить понад 30 відсотків газу.

– Мідне коло вирізав з листа міді такого ж розміру, як коло на газовій горілці, тільки з невеликим бортиком, щоб щільно прилягало до горілки, –розповідає Олександр Шевченко. – Ящо робити кружок з міді товщиною три міліметри, його вистачить мінімум на рік. Якщо тонший, може перегоріти швидше.

Серед інших способів економії Олександра Шевченка – додаткові перегородки у АГВ, які затримують тепло і не дозволяють йому «вилітати у трубу». Замість електричного подрібнювача рослинної сировини для дачі чоловік змайстрував подрібнювач у вигляді евольвентного ножа – нарізає ним траву, а потім мульчує нею городину. Каже, таким механізмом найжорсткіші стебла легко перерізати однією рукою. А для економії електрики у його квартирі постійно увімкнутий в розетку конденсатор.

Дмитро РОМАН
для «Урядового кур’єра»