У розмаїтті культурно-освітньої та дослідницької роботи ця краєзнавча експедиція посідає окремішнє місце. Як наголошує посадовець Сумського обласного центру позашкільної освіти та роботи з талановитою молоддю Людмила Висоцька, за сім років, звідколи її започатковано, до неї долучилося понад 17 тисяч школярів краю. Вони стали учасниками краєзнавчих конференцій, туристських зльотів, квестів, проектів тощо.

Молодь не тільки вивчає історію, а й пропонує власні рецепти розв’язання проблем. У такий спосіб формується не споглядальна, а активна позиція юних громадян, яким за кілька років доведеться самим творити історію країни.

Школяр із Сум Олександр Кощій цікавиться багатьма предметами, зокрема географією, біологією. Та особливо його цікавить річка Сумка, що протікає рідним містом і несе води до самісінького Псла, а вже звідти — аж до Дніпра і Чорного моря.

Та останніми десятиріччями стає вона дедалі бруднішою, русло заростає очеретом. Ось і вирішив Олексій разом з учителькою Мариною Біліченко дослідити її екологічний стан. Твір-дослідження став одним із переможців на завершальному конкурсі у столиці.

Творчий тандем учня і педагога далеко не єдиний, представлений на всеукраїнському рівні. Певною мірою з роботою сумчан перегукується пошукова робота Охтирського міського центру позашкільної освіти — Малої академії наук учнівської молоді під орудою Віри Хорошун. Вони гуртом дослідили динаміку верхів’я річки Охтирка під дією антропогенних чинників. І теж здобули заслужену перемогу.

Значна частина учасників експедиції ретельно досліджують релігійні питання. Так, пошуковці Лебединського районного будинку дитячої та юнацької творчості під керівництвом вчительки Людмили Балаби дослідили святиню Лебединщини — Воскресенську церкву. Ця робота також стала одним із переможців.

А їхні юні земляки із загону «Пошук» міського центру позашкільної освіти (керівник Інна Безугла) здійснили яскраву подорож у минуле з назвою «Слава козацька не вмре, не поляже», ознайомившись із козацькими традиціями Лебединщини.

Людмила Висоцька зазначає, що нині юні сумчани готуються до обласної краєзнавчої конференції «Герої сучасності серед нас». Там вони представлять реферативні роботи про земляків — учасників АТО — військовослужбовців, волонтерів, лікарів.

Тобто про нинішню складну і драматичну сторінку в історії України учні знатимуть не з передач телебачення, радіо, газет чи підручників, а завдяки власним дослідженням і знайомствам із тими, хто боронить рідну країну на її східних кордонах.