Бюджетні установи Черкащини нині вчаться економити на закупівлях. На озброєння взяли систему електронних закупівель ProZorrо, якою вже успішно користуються десятки установ України. Завдяки нововведенню вони в середньому заощаджують від 5 до 20% бюджетних коштів.

— В області торік у 47 розпорядників коштів, яких ми моніторимо, обсяг закупівель без застосування колишніх стандартних процедур становив майже 575 мільйонів гривень, — пояснив директор департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Роман Карманнік. — Теоретично економія могла б бути на рівні 60—80 мільйонів гривень щорічно. Зрозуміло, що це трохи утопічно, але те, що відчутно зекономити можна, вже доведено на прикладі сотень здійснених закупівель. Для державних замовників система безплатна, як і для інших учасників, якщо пропозиція не перевищує 35 тисяч гривень. Якщо ж сума вища, тоді треба сплатити 350 гривень.

Серед переваг системи електронних закупівель ProZorrо економісти виокремлюють простоту доступу, підвищення конкуренції серед учасників. А ще — анонімність, що ускладнює можливість змови учасників.

— Нині департаменти освіти, охорони здоров’я та соціального захисту обирають по кілька установ, аби провести тестові електронні закупівлі, — додає голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. — Кому треба, тих проконсультують у департаменті економічного розвитку і торгівлі.

Керівник області повідомив, що під час обговорення на нараді було напрацьовано кілька пропозицій до розробників системи. Одна з них, за його словами, полягає в передбаченні гарантійного внеску для учасників торгів, аби унеможливити будь-які схеми, приміром штучного заниження ціни.