ПОДІЯ. Державне агентство земельних ресурсів України взялося рішуче боротися  із затримками реєстрації та видачі державних актів на право власності земельними ділянками. 2 вересня по всій країні було видано приблизно 20 тис. цих довгоочікуваних документів.  Саме в цей день у місті Вишневому Києво-Святошинського району столичної області на урочисте отримання держактів на землю  прибули голова Державного агентства земельних ресурсів України Сергій Тимченко та голова держадміністрації Київської області Анатолій Присяжнюк.

«Сьогодні 400 працівників освіти та медицини цього містечка отримали державні акти на землю. Люди і надалі отримуватимуть ці важливі документи без усіляких затримок. А в нашій столичній області за минулої влади на держакти вони чекали роками. Практично така картина була характерна для всієї України», — зазначив керівник столичної області.

На питання журналістів, чому державні акти на право власності земельними ділянками люди інколи чекали роками, С. Тимченко відповів, що в управлінні земельною сферою була кричуща корумпованість. «Коли мене на цей пост призначав Президент, він зауважив, що моїм головним завданням є ліквідація корупції. Для себе і своїх підлеглих я поставив завдання — вчасно видавати людям довідки та проводити реєстрацію. Було порушено низку кримінальних справ щодо посадових осіб у центрі та на місцях. Зазначу, що за часів роботи керівником уряду Ю. Тимошенко процвітала так звана практика видачі фальшивих актів, щоб сподобатися виборцям. Тобто земельна сфера була ще й занадто заполітизованою», — підкреслив він.

Часто-густо по всій Україні підпалювалися архіви із земельними документами. А подекуди папери горіли двічі на рік. Тому люди знов і знов були змушені оформлювати всі довідки і давати різного роду хабарі на місцях.

За словами голови агентства, воно поставило перед собою ще одне завдання — протягом півтора місяця ліквідувати 75% черги на отримання земельних актів. А це становитиме до 100 тисяч таких документів.

Лад у земельній сфері наводиться: вводиться посада державного земельного реєстратора, який має протягом 14 днів скріпити своїм підписом акт. У випадках порушень законодавства на реєстратора накладатиметься штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів зарплати, а якщо цей посадовець надумає порушити закон вдруге, то заплатить штраф 200 — 500 таких мінімумів. С. Тимченко впевнений, що ці суворі покарання змусять працювати професійно і відіб’ють бажання вчиняти протиправні дії.

Незабаром в Україні запрацює єдина електронна автоматизована система кадастру земель, яка не лише значно полегшить роботу управлінцям, а й стане у пригоді для власників землі і упередить незаконне її отримання. У таку систему не можна буде втрутитися стороннім особам, щоб бодай якось її змінити. Подібні системи працюють у всіх цивілізованих країнах.