ГРОШІ В ПІСОК.Брюссель запускає рятувальну операцію для Греції з бюджетом у 237 млрд євро — це власне кредит і списання боргу. Загальний обсяг ВВП країни для порівняння 220 млрд євро. П’єса — на 3 дійові особи: уряд країни, приватні утримувачі облігацій і міжнародні кредитори.

Водночас, макроекономічні декорації лишаються тими самими. І інвестори не певні, що вони не перенесуться на загальноєвропейську сцену.

Першу допомогу у 110 млрд євро країна отримала 2010 року. Майже за два роки – другий пакет, тепер вже у 130 млрд. Ставки за 10-річними паперами на вторинному ринку сягнули майже 26%.

Це фактично рівень 1993 року, коли ратифікували Маастрихтську угоду.

Професор Афінського університету Дімітріс Катсікас вважає, що другий пакет – останній шанс для Греції:

«З огляду на останні кілька тижнів і усі переговори в Європі, очевидно, що терпець європейських партнерів увірвався. Я не думаю, що нам дадуть ще грошей».

Приватним кредиторам навіть на свої гроші чекати не доводиться. Для них принцип «котре лихо менше, те й вибирай». Власникам облігацій доведеться списати 53,5% боргів Греції і обміняти решту облігацій на нові з терміном обігу до 30 років і ставкою не більше 4,3%. 

Copyright © 2012 euronews