КНИЖКОВИЙ ЯРМАРОК. Цього року 7 Київський весняний книжковий ярмарок «Медвін» обіцяє здивувати відвідувачів цікавими заходами — Днем без матюків та еротичною поезією на кухні. До такої креативності звернулася плеяда українських письменників на чолі з братами Капрановими.

Віталій Капранов вважає: аби дивувати свого глядача, мистецький захід має фонтанувати геніальними ідеями. «Кухня на книжковій виставці — таке саме місце зустрічі, як кухня у нас вдома, де ми проводимо більшість свого часу», — пояснює письменник і доповнює, що, маючи потужні еротичну і кухонну лінії, автори вирішили зробити вечір еротики на кухні. За словами поетеси Лесі Мудрак, еротична поезія — «це перенесення лібідозної енергії в художнє слово». Поетеса переконана, що не слід плутати еротичну поезію, яка є «сугестією, суцільним натяком, єднанням духовного і тілесного», з грубою порнографією і сексизмом. Вона пропонує еротику на кухні як засіб проти буденності в почуттях, тому представить на виставці поєднання кулінарних вмінь з еротичним словом і смаком народних афродизіаків.

А на проведення Дня без матюків хоча б на території виставки братів Капранових надихнула хвиля нецензурної лексики, що «топить» українців, і «Кобзар». Адже письменники не змогли знайти у жодному Шевченковому творі слова «чорт». Вражені тим, що поет говорив про нечистого, не називаючи його, брати надумали провести своєрідний день очищення від безцензурщини. Для поета Артема Полежаки (автор вірша, перший рядок якого виступає неформальним девізом «В українській мові немає слова…») , цей День — спроба довести проблему поганської лексики до абсурду, посміятися над нею.

Книжковий «Медвін» відбудеться в Києві 5—7 квітня під патронатом однойменної виставкової компанії, яка прагне «зробити виставку гідною нашої столиці і європейської держави». Окрім «дорослої» поезії на кухні, виставка буде сповнена безліччю майстер-класів з народного мистецтва (писанкарство, декорування великоднього кошика, вишивання, техніка вузликової ляльки, гончарство тощо), експозицій, лекцій, спілкування з письменниками. Також передбачена програма для маленьких відвідувачів та їхніх батьків.