Тема війни завжди має присмак гіркоти. Без втрат, на превеликий жаль, такі події не минають. Справа нелегка для роздумів, а для виконання й поготів. Після проведення операції під Іловайськом Міноборони започаткувало місію «Евакуація-200». Тоді вперше постало питання, як тіла загиблих, які перебувають на окупованій території, повернути родинам для гідного поховання.

За приблизними даними, лише серед військовослужбовців Збройних сил за час проведення АТО загинуло в бою понад 1600 воїнів, зазнали поранень понад 8 тисяч. Достеменно сказати про кількість зниклих безвісти складно. Досвід військових зі стажем свідчить про те, що приблизно 40% зниклих можуть перебувати у полоні. А це шанс знайти їх живими.

Чутливий організм переговорів

Зараз там, у зоні АТО, у пошуківців існує суворе правило дотримання умов переговорів. Адже одне невиважене слово — й протилежна сторона відмовляється від попередніх домовленостей. І такі переговори відбуваються щоразу, коли місія «Евакуація-200» робить спробу чергового заїзду на місце боїв для розшуку наших військових.

Начальник управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ Олексій Ноздрачов розповів, що структура місії з часом зазнала змін. Зокрема з’явилися системи пошуку, ідентифікації, транспортування. Роботи ведуть силами та засобами груп цивільно-військового співробітництва, які є в кожному секторі АТО. А до їхнього складу тепер входять представники МВС, Національного військово-історичного музею та громадських об’єднань, які погодилися на проведення пошукових робіт на окупованій території. Завдяки добровольцям різних професій (водії, археологи, історики) справа рухається швидше.

— Нам вдалося започаткувати конструктивний діалог з представниками окремих районів Донеччини та Луганщини, — розповів полковник Ноздрачов. — Це і сприяє пошуковій роботі, і гарантує безпеку самим пошуковцям. Після перемовин з’явилася можливість надавати допомогу пораненим військовослужбовцям, яких незаконно утримують у районах Донецької і Луганської областей, що тимчасово непідконтрольні ЗСУ.

Іловайськ, Дебальцеве, Донецький аеропорт — місця найзапекліших боїв. Пошук та ексгумація загиблих триває там і досі. Тому фахівці-пошуковці просять рідних не зволікати з наданням інформацї про зниклих, звертатися із заявами до найближчих відділень міліції і надавати свої зразки ДНК. Їх занесуть в Єдину базу даних, що полегшить пошук та ідентифікацію знайдених тіл. У складі управління цивільно-військового співробітництва формується відділ з пошуку. У найближчій перспективі — створення відповідного підрозділу забезпечення, який сприятиме пошуковій роботі. Передовсім це забезпечення транспортом, співпраця з міжнародними організаціями та ЗМІ.

Більше інформації — вищі шанси

За словами керівника департаменту взаємодії з правоохоронними органами, цивільної оборони та оборонної роботи Дніпропетровської ОДА Ірини Федорчук, за час проведення АТО в морги Дніпропетровського обласного бюро судово-медичної експертизи доставлено 966 тіл загиблих українських військовослужбовців. Через те, що в України донині не було досвіду ведення бойових дій, ми не мали й досвіду проведення порівняльного аналізу зразків ДНК для встановлення осіб загиблих. Створена рік тому Єдина база ДН-профілів загиблих і родичів зниклих безвісти наповнюється зразками і дає шанс родичам пришвидшити процес пошуку близької людини.

З минулого року в Дніпропетровську на Краснопільському цвинтарі хоронять тимчасово невстановлених захисників України. Поховання відбуваються спільно з органами військового управління зі всіма військовими почестями. На сьогодні таких захоронень 209: за результатами роботи Єдиної бази ДНК-профілів з них вдалося встановити дані щодо 80 тіл. Завдяки максимально спрощеній процедурі з оформлення документів на перепоховання за бажанням родичів перезахоронено 72 тіла загиблих. Ірина Федорчук звернулася до родичів зниклих безвісти з проханням телефонувати в департамент, якщо виникатимуть запитання: (056)744-48-13, а також дивитися інформацію на сайті Дніпропетровської облдержадміністрації в розділі «Ідентифікація».

Представники правоохоронних органів наголошують на тому, що інформацію про розшук зниклих у зоні АТО можна знайти на офіційному сайті МВС у розділах «Допомога громадянам» — «Ідентифікація» або «Допоможіть знайти», «Їх викрали». Там міститься інформація про те, як слід діяти громадянам, родичі яких зникли в зоні АТО. А також алгоритм ідентифікації, список безвісти зниклих та контактні телефони керівників робочих груп в областях.

Попри те, що в соцмережах з’явилась інформація про припинення роботи однієї з громадських пошукових організацій, досі жодна людина з її складу не повідомила про відмову в подальшій співпраці. «Якщо навіть таке рішення буде офіційним, — наголосив Олексій Ноздрачов, — робота з пошуку не припиниться». Місія «Евакуація-200» триватиме доти, доки цього потребуватимуть обставини.