Створена за дорученням Кабінету Міністрів міжвідомча робоча група напрацювала зміни, що дадуть змогу зменшити шкоду для живої природи, якої завдавала нинішня система санітарних рубок, і природоохоронна громадськість сподівається на оперативне ухвалення цих змін урядом. До складу групи увійшли представники Мінприроди, Держ лісагентства, Держекоінспекції й інших урядових відомств та установ, а також наукових і громадських екологічних організацій.

В узгодженому всіма сторонами тексті запропоновано зробити обов’язковим інформування суспільства про плани проведення санітарних рубок. Навколо гнізд червонокнижних хижих птахів і чорного лелеки передбачено створити охоронні зони радіусом 500 і більше метрів. У лісах природно-заповідного фонду буде залишатися не менш як 30 кубометрів мертвої деревини на гектар. Це важливо для виживання тварин, рослин та грибів, які живляться або живуть на відмерлих деревах. А багатьом птахам та звірам такі залишки потрібні для облаштування місць сховку, зокрема гнізд, лігвищ тощо.

У разі ухвалення змін буде припинено суцільні санітарні рубки в зонах регульованої рекреації національних природних парків і в буферних зонах біосферних заповідників, а також в орнітологічних і загальнозоологічних заказниках. Раніше вже було ухвалено заборони на такі рубки в заповідних зонах НПП, біосферних заповідників та регіональних ландшафтних парків, природних заповідниках, заповідних урочищах та пам’ятках природи.

На виконання ухваленого торік Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (№ 322-VIII) нарешті буде внесено у профільний підзаконний акт норму про заборону санітарних рубок у сезон тиші (з 1 квітня по 15 червня).

І особливе свято для дуплогніздових птахів та сонь і білок. Усіх дуплистих дерев (сухих або живих) у лісах усіх категорій рубати не повинні.

Учасники робочої групи пропонують відмовитися від практики обов’язково «налисо» вирубувати ті ділянки лісів, на яких росте менше певної кількості дерев на одиницю площі (так звана повнота). Адже формальне виконання цієї норми нерідко вело до вирубування не тільки  знецінених територій, а й ділянок, важливих і з природоохоронного або культурного, і лісівничого погляду.

Робочу групу створено відповідно до протоколу наради у Кабінеті Міністрів  від 12 травня 2016 року, який  підписав віце-прем’єр-міністр  Володимир Кістіон.