Наступного року наша країна ініціює створення Фонду енергоефективності, до участі в якому запрошує уряд Швеції. Таку пропозицію оприлюднив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час зустрічі зі шведським міністром з питань міжнародного співробітництва з метою розвитку Ізабеллою Льовін.

Сьогодні Україна особливо зацікавлена у впровадженні сучасних технологій, які сприятимуть заощадженню, зменшенню споживання, а в осяжній перспективі — й заміні природного газу на альтернативні види палива.

«Ми дуже зацікавлені у вивченні шведського досвіду і розраховуємо на експертну й технічну допомогу у впровадженні енергоефективних заходів», — наголосив Геннадій Зубко.

Ізабелла Льовін схвально оцінила проведення реформ в Україні, зокрема в енергетичній галузі. «Ми готові ділитися з Україною досвідом і надавати експертну допомогу в питаннях енергозбереження», — підтвердила вона позицію свого уряду.

Геннадій Зубко нагадав, що зацікавленість в участі у Фонді енергоефективності вже висловив Федеральний уряд Німеччини, який долучався до розроблення його концепції.

«Ринок енергоефективності України становить приблизно 55 мільярдів євро. Ми створюємо прозорі й зрозумілі умови для приходу і роботи інвесторів у галузі енергоефективності», — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба.

У цьому контексті вже ухвалено закони про енергосервісні компанії, особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, які надають умови для розвитку ринку енергоефективності. На черзі — ухвалення законів про житлово-комунальні послуги та комерційний облік, а також про енергоефективність будівель.

Загалом питання енергозбереження для України — це питання національної безпеки. У нинішніх складних політичних та економічних умовах уряд змушений прискореними темпами проводити енергоефективні заходи у країні.

Делегація Швеції на чолі з Ізабеллою Льовін взяла участь у 2-му Шведсько-українському форумі з чистих технологій, що відбувся в Житомирі. Під час форуму учасники мали нагоду ознайомитися з можливостями щодо залучення інвестицій для реалізації проектів з енергоефективності. Ізабелла Льовін ознайомилася з уже завершеними проектами запровадження енергоощадних технологій у Житомирі та позитивно їх оцінила.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ на чолі з Геннадієм Зубком розробило механізм державної підтримки енергоефективних заходів у 2015 році. Уряд компенсує і компенсуватиме у 2016 році частину суми енергоефективних кредитів населенню з бюджету. У наступному бюджетному періоді на державну підтримку населення заплановано спрямувати 790 мільйонів гривень. На сьогодні до програми «енергоефективних» кредитів уже залучено понад 70 тисяч українських родин.

Відповідно до плану реформи, у 2015—2016 роках буде розроблено та ухвалено документи, які створять чесні прозорі правила функціонування ринку енергоефективності відповідно до європейських стандартів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»