Заходи з ліквідації конвертаційних центрів повинні бути на постійному контролі оперативних та слідчих підрозділів Міндоходів. Таке доручення дав очільник відомства Олександр Клименко працівникам цих підрозділів у ході тематичної наради. «Цього року перед нами з’являються нові виклики і загрози через ситуацію на валютному ринку і перехід до плаваючого курсоутворення. Саме тому необхідно посилити контроль за валютними операціями, створити ефективний механізм протидії незаконним схемам виводу валюти за межі України», — підкреслив Олександр Клименко.

Сьогодні постійно з’являються нові, складніші й досконаліші схеми фінансових злочинів, тому потрібно не просто руйнувати їх, а й застосовувати комплекс заходів для запобігання їм. Водночас боротьбу із фінансовими злочинами має бути посилено за рахунок аналітики та ІТ-технологій.

Результативності такої роботи, впевнений міністр, якнайкраще  сприятимуть проведені реформи підрозділів фінансових розслідувань, які вже торік дали змогу підвищити ефективність заходів із протидії неофіційній економіці та фінансовим злочинам.

Так, за підсумками 2013-го завдяки роботі оперативно-слідчих підрозділів до держбюджету додатково надійшло понад 3 мільярди гривень. Запобігли незаконному відшкодуванню ПДВ на суму понад 3,4 мільярда гривень. У півтора раза зросло добровільне відшкодування збитків у справах, направлених до суду для звільнення підприємців від кримінальної відповідальності.

Олександр Клименко також доручив активізувати роботу з викриття правопорушень у сфері державних закупівель. Зокрема, опрацювати додаткові можливості у сфері протидії розкраданню коштів з бюджету і легалізації злочинних доходів.

Ще одним важливим напрямом роботи для оперативних і слідчих підрозділів є боротьба з контрабандою. Повинні бути ліквідовані чинні схеми ухилення від сплати податків та митних платежів під час переміщення товарів через кордон.

Не меншої уваги потребує боротьба з нелегальним виробництвом і розповсюдженням підакцизних товарів як на внутрішньому ринку, так і на кордонах держави, повідомляє прес-служба Міндоходів.

«Ми маємо активніше включатися у міжнародні операції, які зокрема проходять під егідою ОЛАФ. Ідеться не лише про економічний ефект від такої співпраці, а й про міжнародний престиж міністерства і держави загалом. Рівень позитивного ставлення суспільства до Міністерства доходів і зборів за останній рік значно зріс. І ми маємо його не тільки зберігати, а й підвищувати», — наголосив очільник відомства.

Водночас Олександр Клименко доручив працівникам оперативних та слідчих підрозділів докласти максимум зусиль до побудови системи нульової терпимості щодо корупції у стінах міністерства. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»