На думку юриста, заступника голови ГО «Контроль народного майна України» Олександра Щербаня, якого цитує «РБК Україна», Дмитро Фірташ зі своїм партнером Сергієм Льовочкіним мають намір будь-яким чином зберегти контроль над найбільшим титановим підприємством ПАТ «Сумихімпром», майже 100% акцій якого належить державі. 

«Безсумнівно, що передбачений у затвердженому 4 грудня плані санації підприємства термін фінансового оздоровлення – 17 років – не влаштує Фонд держмайна. Але саме на це й розраховують підконтрольні українському олігарху керуючий санацією «Сумихімпрому» Ігор Лазакович та розпорядник майна «Сумихімпрому» Роман Марченко, які готували план санації. Адже незгода ФДМУ з повторно розробленим планом санації – це прямий шлях до ліквідації ПАТ «Сумихімпром». У виграші в будь-якому разі будуть бізнес - структури Дмитра Фірташа. Оскільки підприємство буде ліквідовано як юридична особа, а цілісним майновим комплексом «Сумихімпрому» заволодіють основні кредитори – компанії, підконтрольні українському олігарху», – вважає Олександр Щербань

Не кращий вихід із ситуації, на думку експерта, якщо ж план санації буде узгоджено. Тоді структури українського олігарха отримають право протягом 17 років керувати «Сумихімпромом». І робитимуть це  без урахування інтересів основного власника підприємства – держави. Як це вже було починаючи з 2010 року, коли «Сумихімпром» очолив менеджмент, підконтрольний Фірташу. За словами юриста, звертає на себе увагу і факт придбання компанією «Синтез Ресурс» заборгованості ПАТ «Сумихімпром» на суму 234,9 мільйона гривень.

«Логічно припустити, що саме отриманий ТОВ «Синтез Ресурс» прибуток від купівлі продукції «Сумихімпрому» за ціною, нижчою за собівартість і її подальшого продажу за ринковими цінами, став джерелом для придбання заборгованості сумського підприємства», – зазначає юрист. І акцентує на небажанні органів прокуратури, інших правоохоронних органів розслідувати відкриту ще у 2011 році кримінальну справу за фактом фіктивного доведення ПАТ «Сумихімпром» до банкрутства.

«Ситуація, при за якої Дмитро Фірташ та Сергій Льовочкін шантажують державу задля  продовження в тій чи іншій формі контролю над «Сумихімпромом», була б неможлива, якби правоохоронні органи проявили рішучість і професіоналізм у відстоюванні інтересів держави»,  впевнений заступник голови ГО «Контроль народного майна України».