Ця подія відбулася в межах офіційної триденної робочої поїздки високопосадовців Європейського Союзу та ООН на Донбас. Ці інституції готові надати 200 мільйонів євро під комплексну програму розвитку підконтрольних Україні територій Донбасу. Як зазначили представники міжнародних установ та Луганської військово-цивільної адміністрації, «маємо фрагментарну співпрацю, а потрібна стратегія».

«Усі проекти ЄС та ПРООН на території області покликані підтримати реформи, під∂рунтя для модернізації інфраструктури, відновлення та стійкого місцевого розвитку територій. Європейські партнери чекають від нас головного — реформ. Сьогодні ми впевнено вийшли на цей шлях», — запевнив заступник голови обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко.

З початку проведення АТО в області було знищено 4500 об’єктів соціальної інфраструктури, житлового фонду та систем життєзабезпечення, на відновлення яких потрібні мільярди гривень. Це лікарні і школи, дитячі садочки й мости, автошляхи. На контрольованій Україною території області перебуває понад 190 тисяч внутрішньо переміщених осіб, а це призводить до зростання безробіття та зубожіння населення.

Але в області вже працюють кілька міжнародних проектів. Особливу вдячність Юрій Клименко висловив за додаткове фінансування ремонту центру соціальної та психологічної реабілітації дітей у Лисичанську, корпусу №1 заміського закладу відпочинку та оздоровлення «Мрія» у Кремінній, обласного будинку дитини №2.

Заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик підкреслила, що в області розробляють стратегію її подальшого розвитку. Один з генеральних напрямів — енергоефективність та енергонезалежність.

«У Станиці Луганській ми повинні побудувати лінію електропередач, яка  подавала б електроенергію з українського боку. Бо внаслідок постійних обстрілів російсько-терористичними військами місцеві жителі залишаються без світла, — наголосила Ольга Лішик. —  Водонасосні станції, від яких подають воду на окуповану територію області, обстрілюють цілеспрямовано. Тому наше завдання — забезпечити стабільну роботу життєво важливих систем інфраструктури області. Саме на такі об’єкти, сподіваємося, й буде спрямовано збільшення грантів міжнародних організацій».

Директор ПРООН в Україні Янтомас Хіемстра запевнив, що з повагою сприймає місцеві проблеми, пообіцявши, що міжнародні організації та Луганська обласна військово-цивільна адміністрація будуть відповідальними партнерами. А представник Євросоюзу Беренд де Грот запросив громадськість долучитися до контролю такої співпраці.