Міністри оборони країн ЄС одностайно підтримали прохання Франції надати військову допомогу через теракти в Парижі. Таким чином уперше буде задіяно статтю Договору про ЄС, яка передбачає у подібних випадках допомогу тій чи іншій країні Євросоюзу.

Говорить Верховний представник ЄС з закордонних справ Федеріка Могеріні:

«Сьогодні Франція звернулася за допомогою й підтримкою до всієї Європи, і сьогодня вся Європа одноголосно відповіла їй «так».

Стаття 42.7 Договору про ЄС передбачає, що якщо країна Євросоюзу стала жертвою військової агресії, інші члени ЄС зобов’язані надати їй допомогу й сприяння. Говорить Жан-Ів Ле Дріан, французький міністр оборони:

«Цю статтю буде задіяно вперше за весь час існування Договору про ЄС. Наш запит отримав одностайну підтримку, що вже є політичним актом!»

Президент Франції Франсуа Олланд також сказав, що його країна збільшить витрати на безпеку, незважаючи на негативні наслідки для бюджету. Тобто, Париж не виключає, що порушить вимоги базового документу єврозони. Комісар ЄС з економічних та фінансових питань, француз Пєр Московісі відреагував на це так:

«Ми з розумінням підходимо до цього, у Єврокомісії є серце і людяність. Але я додам, що Пакт стабільності, всупереч тому, що могло бути сказано колись, не є ані безглуздим, ані занадто суворим. Там передбачено подібні ситуації, і ми будемо підтримувати хороші відносини з французькою владою».

Олланд пообіцяв збільшити бюджети для сил безпеки й армії. Французький президент заявив, що бере на себе відповідальність за збільшення витрат, однак за нинішніх умов Пакт безпеки важливіший за Пакт стабільності.

EURONEWS