Намистини і нитки, гудзики й стрічки, тасьма і застібки – без усіх цих дрібниць годі уявити домашню скриньку для рукоділля. Однак пригадайте, як важко буває знайти в продажу подібні речі галантереї! Скільки доводиться бігати магазинами в пошуках потрібного кольору чи форми. А без цього готова вишивка, предмет одягу чи інша власноруч виготовлена річ просто не вдасться.

Тому всім, хто займається рукоділлям, корисно знати адресу інтернет-магазину фурнітури для рукоділля «ТК-Фурнітура» http://club.tk-furnitura.com.ua/, де зробити вибір потрібної дрібнички і замовити її можна за лічені хвилини. Компанія ТК-Фурнітура добре відома на ринку швейної фурнітури та галантереї в Україні ще з 1999 року і заслужила довіру покупців завдяки величезному асортименту і якості представленої продукції. Пряжа, муліне, прикраси, схеми для вишивки, інструменти для шиття та багато інших видів товару легко придбати на сайті компанії, не витрачаючи часу на пошуки.

Завдяки якісній фурнітурі займатися рукоділлям легко і приємно. Так, без дитячих вишиванок нині важко уявити ні свято в садочку, ні родинні урочистості. Здавна вишита сорочечка для дитини служила не просто звичайним одягом, а захистом від усього лихого. Тому й предки наші вірили, що вишити її повинна лише мати або похресна матір. Замовивши схему для вишивки й необхідні матеріали в інтернет-магазині фурнітури, виготовити хоча б найпростішу дитячу вишиванку зможе кожна матір.

Щодо кольору дитячих вишиванок думки етнографів різняться. Дехто стверджує, що перші сорочечки прикрашали простим орнаментом з шовкових ниток синього чи блакитного кольору. Дехто – що раніше цих кольорів в дитячій вишивці уникали. Лише сорочку сироті вишивали синім як знак, що ця дитина потребує допомоги.

Так само і з червоним. За одними даними, він домінував у дитячих вишитих сорочечках, особливо хлопчачих. За іншими, цей колір розвиває сексуальну енергію, тому застосовувати його як основний варто не раніше підліткового віку, і лише на момент статевої зрілості він переважає над рештою кольорів.

Жовтий колір означав енергію сонця, зелений та його відтінки – зростання, чорний – землю.

Однак основне у вишиванці не візерунок, а ті думки, з якими її створювали. Наші предки вірили, що ті побажання, які мати задумає під час виготовлення сорочки для сина чи доньки, здійсняться. Тому за вишиття сідали лише з гарним настроєм та молитвою.

Візерунки для зовсім маленьких діточок були дуже простими. Адже багатство орнаменту додавалося з віком і свого піку набувало аж у весільному одязі.

Шви використовували нескладні: «смерічка», розсипний хрестик, тамбур, хрестикування.

До підліткового віку не зображали на сорочках ламану лінію, зображення плодів, насіння, вусиків. Вірили, що це може призвести до небажаних наслідків. Такі символи означали сексуальну енергію і використовували уже для доросліших парубків та дівчат на виданні, щоб забезпечити продовження роду.

Соломія МАТВІЙЧУК
для «Урядового курєра»