Лідери держав «Великої сімки» (Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, США і Японія) збираються пов'язати зняття санкцій з РФ з повним виконанням Москвою мінських угод і повагою суверенітету України. Таке рішення ухвалять на найближчій зустрічі G7, яка відбудеться в Японії 2627 травня, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Нинішній термін дії економічних санкцій закінчується в кінці липня 2016 року.

Минулого тижня з німецьких і американських дипломатичних кіл стало відомо, що на саміті G7 йтиметься зокрема й про продовження санкцій стосовно Росії.

Японський уряд при цьому бачить паралелі між поведінкою РФ щодо України і діями Пекіна в двох морях Південно-Китайському і Східно-Китайському. У зв'язку з цим в Токіо виступають за спільну позицію «Великої сімки» щодо обох країн.

Очікується, що за підсумками саміту G7 виступить проти будівництва насипних островів і військової інфраструктури в Південно-Китайському морі, що може «порушити поточний стан справ».

Китай заявляє претензії на все Південно-Китайське море, змагаючись за багатий сировиною (в першу чергу нафтою і газом) водний простір з Філіппінами, Брунеєм, Малайзією, В'єтнамом і Тайванем. Пекін у спірному регіоні створює штучні острови, а на них льотні поля, щоб таким чином підкріпити свої територіальні претензії. Японія, що також сперечається з Китаєм щодо низки незаселених островів у Східно-Китайському морі, останнім часом посилила критику на адресу Пекіна.