На Луганщині через перемир’я стрімко зростає число спроб незаконного перетину лінії розмежування та організації каналів контрабанди. Про це на прес-конференції у Сєверодонецьку заявив голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука.

«Коли був останній спалах бойових зіткнень, я зазначив: рівень контрабанди знизився приблизно на 75%. Але казав, що мені важко оцінити об’єктивно чому саме. Бо, з одного боку, контрабандистам завдавала певних втрат робота мобільних груп, з другого — коли почалися обстріли вздовж лінії розмежування, то люди, які займаються незаконними перевезеннями, вичікували, бо й вони не хотіли потрапляти під кулі. Зараз до мене надходить інформація про те, що почала стрімко зростати кількість спроб незаконного перетину лінії розмежування. На жаль, повідомляють і про намагання організації каналів перевезення наркотиків», — розповів посадовець.

За його словами, красномовно свідчить про обсяги контрабанди у грошовому еквіваленті останній факт затримання незаконного вантажу — з машини вилучили заготовки для сигарет. Вартість вантажу, за оцінками податківців, сягає близько мільйона гривень. А якби з цих заготовок вдалося зробити  товар та реалізувати його, то виручка становила б уже 48 мільйонів гривень. Якщо з одного мільйона виходить 48, можна уявити, які хабарі здатні платити такі «підприємці».

«Мати внутрішній стрижень, який тебе або змушує відмовлятися, або хоча б ухилятися від таких хабарів, — не кожному дано. На жаль, серед будь-яких підрозділів (включно з прокуратурою, СБУ та МВС, Збройними силами і спецназом) трапляються люди, яким бракує такої внутрішньої сили. Але ми й надалі боротимемося з цим», — запевнив Георгій Тука.

Днями на Луганщині представили нового очільника Головного управління МВС України в цьому краї. Керманичем обласної міліції став командир батальйону «Київщина» полковник Юрій Покиньборода. За словами Георгія Туки, «вже розроблено певні плани негайних термінових заходів. Сподіваюся, що ми всі разом нарешті наведемо лад в області».