ІНВЕСТИЦІЇ. У Донецьку налагоджується співпраця між облдержадміністрацією, обласною радою та російською групою компаній «ТНК-ВР» і ТОВ «ТНК-ВР Розвідка та видобуток. Україна». Йдеться про наміри розпочати в промисловому регіоні розвідку та видобуток природного газу із щільних піщаників. 

Компанії наприкінці минулого року підписали меморандум про співпрацю з Кабінетом Міністрів України. Визначено строки реалізації наміченого. Невдовзі розпочнуться геолого-розвідувальні роботи, а влітку заплановано приступити до буріння першої свердловини. Група компаній має намір вкласти в цей проект до 240 млн грн, а за позитивних результатів і задля розробки родовища розмір інвестицій може зрости до 12 млрд грн.

Проект розвідки й видобутку газу зі щільних пластів піщаників на кордоні Донецької та Луганської областей потребує солідних капіталовкладень у геологічне вивчення, видобуток та застосування інноваційних технологій. Компанія «ТНК — ВР» готова запропонувати необхідні технології, досвід та інвестиції для довгострокових комплексних проектів для геологічної розвідки та видобутку газу з піщаників. З цією метою, в ході сьомого засідання Комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії наприкінці минулого року компаніями НАК «Нафтогаз України» та «ТНК-ВР» був підписаний Меморандум між урядом України, НАК «Нафтогаз України» та міністерством енергетики Російської Федерації, групою компаній «ТНК-ВР» (ця структура входить у десятку найбільших приватних нафтових компаній світу за обсягами видобутку нафти) стосовно розвідки та видобутку в Донбасі газу з піщаників.

За прогнозами фахівців, обсяги видобутку газу в Донецькій області можуть сягнути 5 млрд куб. м щороку. Тому закономірно, що керівники області заявляють про готовність всіляко сприяти інвесторам і надавати допомогу щодо отримання відповідних документів та відведення землі. «Це серйозний проект, який дасть можливість створити нові робочі місця, платити людям гідну зарплату і в цілому диверсифікувати нашу економіку, — вважає голова обласної державної адміністрації Анатолій Близнюк. — У нас на території Донбасу, зокрема в Красному Лимані зараз також ведеться промисловий видобуток газу. Проте це зовсім інша ідеологія сланцевого газу і новий перспективний напрямок. Цю перспективу бачить держава, бачить бізнес і ми об’єднуємо інтереси в ідеології приватно-державного партнерства для того, щоб диверсифікувати свої енергетичні джерела».