Україна подала позов до Секретаріату Енергетичного співтовариства щодо започаткованого РФ проекту «Північний потік-2». «Цей проект має бути не просто переглянуто, а припинено», — заявив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час зустрічі з віце-прем’єр-міністром, міністром закордонних справ і європейських питань Словацької Республіки Мирославом Лайчаком.

«Ми переконані, що цей проект не має нічого спільного з економікою — це повністю політичний проект. Ми звертаємося до Секретаріату Енергетичного співтовариства та Європейської комісії розпочати розслідування, припинити цей антиєвропейський, антиукраїнський, антисловацький, антипольський проект, не дозволити Росії переграти нас і щоб створити справді прозорий і конкурентний європейський газовий ринок», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Особливо він наголосив, що разом із прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо вони «дали чіткий сигнал усім нашим європейським партнерам та світовому співтовариству, що цей проект має бути не просто переглянуто, а фактично припинено».

Арсеній Яценюк висловив вдячність за внесок Словаччини у справу забезпечення постачання газу до України. «Якщо ми будемо об’єднаними і говоритимемо єдиним голосом, ми переможемо в цій боротьбі», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Зі словацьким колегою зустрівся й міністр закордонних справ Павло Клімкін. Того самого дня вони дали спільну прес-конференцію. І там європейський гість розповів про готовність Словаччини до співпраці з Україною в питанні проведення спільного прикордонного контролю.

«Я не можу сказати точну дату, але мені напевне відомо, що наші спеціалісти з міністерства внутрішніх справ і міністерства фінансів ведуть переговори з партнерами в Україні. Ми готові до співпраці в цій сфері й до спрощення перетину кордону для людей, особливо тих, які проживають у прикордонній зоні. Але якщо ці дії не суперечитимуть нормам Європейського Союзу», — цитує УНІАН слова Мирослава Лайчака.

Підтримує Словаччина й скликання Ради НАТО — Росія, але першим питанням зустрічі має бути ситуація в Україні. «Моя точка зору, що діалог — це основа дипломатії, якби цей діалог був відкритим, і коли необхідно, дуже критичним. Так, ми підтримуємо скликання Ради НАТО — Росія. Проте це не означає, що ми повертаємося до того, що було до анексії Криму. Першим питанням на зустрічі такого формату має бути питання України», — підкреслив словацький урядовець.