Антимонопольний комітет України визнав російську компанію «Газпром» монополістом на ринку транзиту газу в 2009—2015 роках. Про це на брифінгу заявив голова відомства Юрій Терентьєв.

Як відомо, у травні комітет розпочав розслідування можливого порушення «Газпромом» законодавства про економічну конкуренцію, підставою для якого стало подання Кабміну. «Антимонопольний комітет встановив, що «Газпром» займає монопольне становище на ринку послуг із транзиту природного газу територією України», — продовжив Юрій Терентьєв. За його словами, протягом означеного періоду «Газпром» постійно порушував умови контракту з НАК «Нафтогаз України» та ігнорував будь-які звернення про зміну умов співпраці на економічно обгрунтовані і взаємовигідні. Наприкінці листопада 2015 року комітет спрямував керівництву «Нафтогазу» та «Газпрому» подання з попередніми висновками у цій справі. У відповідь із «Нафтогазу» повідомили, що погоджуються з висновками комітету, а ось із «Газпрому» жодної відповіді чи пояснення не надходило.

Такі дії ПАТ «Газпром» — це порушення, передбачене Законом України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг з транзиту природного газу магістральними трубопроводами територією України. Глава АМКУ повідомив, що у цій справі зроблено лише попередні висновки, а слухання за нею призначено на 14 січня 2016 року. «Ми очікуємо представників «Газпрому» на цих слуханнях, які відбудуться в приміщенні АМКУ», — цитує слова Юрія Терентьєва прес-служба вітчизняного відомства.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»