Кардинальна зміна системи земельних відносин в Україні відбудеться відповідно до концепції реформи децентралізації. А побудова нової європейської системи координат у сфері управління землями — логічний і своєчасний крок реалізації найголовнішої реформи країни. Таку позицію висловив на прес-конференції віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Новостворені об’єднані громади повинні мати ресурси для ефективного розвитку. Крім бюджетних і податкових можливостей, держава передає цим громадам і земельні ресурси», — додав урядовець.

Для успішного реформування земельної сфери потрібна ефективна дієва команда. Для цього Держгеокадастр оголошує кадровий конкурс на заміщення керівних посад. «Поламані олівці не пишуть, люди, які роками існували у корупційній системі координат, ні фізично, ні ментально не готові до реформ. Нам потрібне тотальне оновлення та омолодження. Приклад нової поліції доводить, що це цілком реалістичне завдання», — цитує прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства слова Геннадія Зубка.

Останньою краплею став випадок у Полтавській області, де нещодавно призначений начальник Держгеокадастру попався на хабарі. Висновок: нову систему управління землею здатна створити лише нова команда менеджменту. Уряд має претензії до майже половини регіональних керівників. «Перевиховати їх неможливо, — констатував віце-прем’єр. — Винних потрібно притягнути до відповідальності, непрофесійних — просто звільнити».

Уже ухвалено рішення звільнити дванадцять керівників обласних управлінь Держгеокадастру: міста Києва, Полтавської, Сумської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської, Одеської, Вінницької та Хмельницької областей.

Принципи реформування земельних відносин прості: передача повноважень на місця, ліквідація корупції, запровадження адміністративних послуг в електронному вигляді, раціональна система обігу та контролю земель. Усе це вже реалізовано у нормальних економіках. Україні слід лише взяти звідти найкраще й належно імплементувати.

«Децентралізація земельних відносин передбачає передачу права розпорядження землями громадам, власність на землі перейде об’єднаним громадам. Держгеокадастр здійснюватиме лише контроль за використанням землі», — наголосив Геннадій Зубко, додавши, що дорожня карта реформування земельної сфери  готова. Її презентують на найближчому засіданні уряду.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»