МИСТЕЦЬКА НОВАЦІЯ

У місті Конотоп на Сумщині пройшов перший всеукраїнський фестиваль відеопоезії "Грак". У ньому взяли участь прихильники цього нового виду мистецтва із Києва, Сум, Черкас, Дніпропетровська, Львова, інших міст України. Фінальній частині творчого змагання передувала копітка робота - протягом останніх кількох місяців на адресу журі, до складу якого входили українські поети, представники теле- і радіокомпаній, надійшло понад 50 творчих робіт. Але на розгляд винесли 13 кращих.

Відеопоезія - новий вид мистецтва не тільки в Україні, а й у світі. Він передбачає поєднання поетичних текстів із відеорядом, відзнятим самим автором або ж професійним режисером. Головне - максимальна гармонія між слуховим і зоровим зображеннями, що доповнюють одне одного і таким чином посилюють естетичне і художнє враження від побаченого і почутого. Кожен відеоролик повинен тривати не довше 4 хвилин. Таким чином новація чимось перегукується із короткометражним кіно і в недалекому майбутньому обіцяє заполонити телевізійні простори.

Переможцем журі назвало представницю Чернівців Христину Венгринюк, яка представила роботу "Інсомнія". Були відповідно "срібні" і "бронзові" нагороди. Пройшов також конкурс майже традиційної поезії - учасники писали вірші за мотивами малюнків юних конотопських художників. Тут поза конкуренцією виявилася місцева поетеса Олена Савела.

Учасники фестивалю провели благодійний поетичний аукціон, у ході якого продавали книги, компакт-диски. Виручені кошти вони передали на лікування онкохворих дітей.