ІЗ БРЮССЕЛЯ ВИДНІШЕ

Міністри країн ЄС обговорили фінансову ситуацію в єврозоні за сніданком

Корисна й смачна середземноморська їжа останнім часом не лізе до горла єврочиновникам: згірклою  виявилася не лише грецька олива, а й італійська паста  та іспанські овочі.  Про соціальний «круасан» від Франсуа Олланда годі й казати. Низка виборів різного штибу, що відбулися в різних європейських державах протягом останніх двох тижнів, зафіксувала невтішні для прихильників жорсткої економії результати.

Звісно, найбільше викликають занепокоєння європейських інвесторів та учасників ринку результати президентських перегонів  у Франції та парламентських  у Греції. А тут ще на місцевому голосуванні в  Італії виборці надали перевагу тим партіям, до програми яких серед іншого входять  плани відмови від євро і дефолту з боргових зобов’язань країни.  Й нарешті минулої неділі однопартійці канцлера Німеччини Ангели Меркель зазнали поразки на виборах до ландтагу (земельного парламенту) Північного Рейну-Вестфалії. А  це не що інше як демонстрація того, наскільки добре сприйняли німці заходи бюджетної економії, ухвалені урядом  Меркель, переконані експерти.

Тож є від чого втрачати апетит. Без перебільшення найважливішою подією кількох останніх днів було те, що Греція зробила кілька кроків у напрямку до виходу із зони євро. Це правда, що більшість греків хочуть залишитися в зоні єдиної європейської валюти. Але вони явно не хочуть залишатися в рамках умов, зафіксованих під час переговорів із попереднім урядом. У той час як решта країн єврозони не хочуть запропонувати грекам кращі умови.

Пересічні греки вже втомилися від нерішучих політиків. Фото з сайту daylife.com

Греція та її європейські партнери вже наближалися до краю прірви, але кожного разу знаходили спосіб відступити. Досвід підказує, що вони вчинять так і цього разу.

Принаймні, поки що немає навіть ознак того, що партія, яка має на меті розірвання угод про порятунок грецької економіки, зможе хоча б сформувати уряд. Досі спроби  президента  Греції переконати деякі політичні партії країни в тому, що потрібно терміново створювати уряд, аби уникнути нових виборів, залишаються безрезультатними навіть перед загрозою  розпуску парламенту.

Утім, треба визнати, що небезпека хаотичного виходу Греції із зони євро нині вища, аніж кілька місяців тому. Відтак, решта країн єврозони мають визначатися,  чи достатньо в них  інструментів та грошей, аби захистити інші «слабкі ланки» від наслідків грецького демаршу.

Схоже, що і голова Європейського центрального банку, і новий президент Франції, і Міжнародний валютний фонд, і Європейська комісія, здається, погодилися з тим, що треба більше сфокусуватися на зростанні економіки.

Нині вони намагаються дійти згоди, яким чином треба досягати цього. Днями  президент Європейської ради Херман Ван Ромпей оголосив про скликання 23 травня саміту ЄС, присвяченого питанням економічного зростання.

А  за таких реалій  сподіватися на жалісливість прагматичної Європи сьогодні намарне. У Євросоюзі й МВФ одразу дали зрозуміти, що ніякого перегляду кредитних угод не буде. Афінам запропонували дотримуватися раніше накресленого плану і натякнули, що позичені гроші віддавати все-таки доведеться.