Психологічну напруженість у суспільстві, пов’язану з постійним падінням курсу гривні щодо основних валют світу, на початку цього тижня було трохи знято. Так, внаслідок зміцнення національної грошової одиниці на міжбанку (до закриття торгів котирування гривня—долар були на позначках 12,0—12,25) НБУ 15 квітня підвищив вартість гривні майже на 60 копійок. Нацвалюта зросла з 12,98 до 12,39 гривні за долар.

У середу 16 квітня на міжбанку долар подешевшав ще на 30 копійок — до 11,4 гривні за долар. 

В обмінниках і відділеннях банків іноземна валюта також стала значно дешевшою. Так, 16 квітня за долар у середньому просили 12,3 гривні, за євро — 17,48. Як відомо, напередодні вартість одиниці цих валют просто зашкалювала і кожного дня збільшувалася.

Як же відбулося зміцнення національної грошової одиниці?

Основним кроком, який вплинув на початок позитивної тенденції на курсовому ринку, стала тверда позиція НБУ щодо 14 банків, які, на думку керівників регулятора, використовували дестабілізаційний вплив рівня обмінних курсів гривні на міжбанку і формували негативні очікування щодо майбутньої курсової динаміки нацвалюти. Ці установи було відключено від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку.

Вчора перед засіданням уряду голова правління Нацбанку Степан Кубів заявив, що курс гривні має відповідати рівню інфляції, цьогорічний рівень якої становитиме 12—16%

Взагалі ще на початку тижня заступник голови правління регулятора Борис Приходько заявив, що найближчим часом (що і сталося буквально за день) громадяни відчують початок стабілізації курсу гривні. Також, на його думку, орієнтиром є курс 10,5 гривні за долар, що передбачено в державному бюджеті.

Однак Нацбанк не приховує того, що ситуація на грошово-кредитному ринку залишається досить напруженою. Регулятор констатує, що це наслідок погіршення ринкових очікувань на тлі суспільно-політичних подій у країні. Так, протягом останніх місяців зафіксовано певне зростання темпів інфляції. До того ж існують ризики для подальшого погіршення ситуації внаслідок зниження обмінного курсу нацвалюти та реалізації економічних реформ уряду.

Втім, заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк вважає, що поступова стабілізація на ринку вже відчувається. «Якщо ми проаналізуємо період з початку квітня, темпи відтоку депозитів фізосіб із банківської системи в рази менші, ніж ми спостерігали в березні. На готівковому валютному ринку спостерігаємо чисту пропозицію інвалюти порівняно з чистим попитом у березні», — наголосив він.

Слід зазначити також, що регулятор збільшив з 15 квітня облікову ставку з 6,5 до 9,5% (торік він її двічі зменшував). Більшість банкірів вітають такий крок Нацбанку. Приміром, за словами начальника відділу аналізу та досліджень «Райффайзен Банку Аваль» Дмитра Сологуба, це не лише позитивно вплине на стабілізацію курсу гривні, а й означатиме перехід від адміністративного втручання до ринкових операцій за допомогою відсоткових ставок, як це відбувається в інших країнах.