Мета перетворень у системі юстиції — створення європейського антикорупційного органу, який би мав довіру та авторитет серед громадян. На своєму черговому засіданні уряд вирішив повторно провести ініціативні збори з формування конкурсної комісії для проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції. Таку інформацію оприлюднив на брифінгу в Будинку уряду міністр юстиції Павло Петренко.

«Розуміючи, що ці нові органи повинні мати стовідсоткову довіру суспільства до їхньої роботи, тому будь-які сумніви чи неприємні речі під час формування цих органів неприпустимі», — підкреслив урядовець. Хоча всі процедури ініціативних зборів та обрання чотирьох представників від громадськості, проведені у травні, легітимні, прийняли саме таке політичне рішення про повторні збори. І воно стало можливим завдяки позиції раніше обраних представників.

«Без позиції членів конкурсної комісії, яких легітимно обрали для перезавантаження цієї конкурсної комісії, у нас би нічого не вийшло», — вважає міністр, адже згідно з чинним законодавством не було можливості такі збори провести повторно.

«Я хочу подякувати за громадянський вчинок чотирьом членам конкурсної комісії. Це приклад, коли громадяни усвідомлюють свою відповідальність за зміни, які відбуваються в країні. Вони зробили спільну заяву про готовність скласти повноваження заради повторення процедури», — цитує слова урядовця департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Уряд також ухвалив рішення внести зміни до постанови про порядок проведення і формування конкурсної комісії. До слова, їх відпрацьовували протягом кількох днів разом із представниками Європейського Союзу та громадськості.

Крім того, зміни передбачають визначення додаткових критеріїв перевірки громадських організацій, які подаватимуть заявки на участь в ініціативних зборах.

Ухвалено й зміну уповноваженої особи від Кабінету Міністрів, яка надаватиме технічну допомогу щодо проведення ініціативних зборів. Цим питанням опікуватиметься перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Павло Петренко запевнив, що всі процедури і сам конкурс проведуть швидко, адже питання створення Національного антикорупційного агентства — одне з блоків питань, передбачених відповідним моніторинговим звітом щодо безвізового режиму. Крім того, вже ухвалено план, погоджений з Європейським Союзом, де прописано по днях заходи зі створення та формування Національного антикорупційного агентства.

До слова, Павло Петренко повідомив про рішення продовжити терміни подачі документів для бажаючих стати членом Національного антикорупційного бюро. Заяви прийматимуться до вересня.

Представник від громадськості, обраний на ініціативних зборах, Віктор Шлінчак повідомив, що всі чотири представники заявляють про свій самовідвід і відповідні заяви готові передати до Секретаріату Кабінету Міністрів. Він зауважив: попри те, що суд довів легітимність проведення ініціативних зборів, люди ухвалили саме таке рішення.

«Сподіваюся, в майбутньому ми отримаємо суспільно легітимний орган. Саме для цього потрібно повне перезавантаження цієї комісії», — вважає Віктор Шлінчак.

Заступник директора Програми розвитку ООН в Україні Стефан Лілер підкреслив, що європейські організації відстежуватимуть усі процедури та надаватимуть всю необхідну допомогу: «Ми вітаємо перезапуск  комісії. Це додаткові гарантії незалежності самого процесу і прозорості подальшої роботи».

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»