ІНІЦІАТИВА. Прем’єр-міністр Микола Азаров звернувся до громадськості з проханням підтримати ініціативи уряду щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські препарати та часткового відшкодування їх вартості для малозабезпечених та важко хворих громадян. Про це глава уряду заявив, спілкуючись з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

«Нам необхідно навести порядок. Занадто багато зловживань у цій сфері тепер відбувається, і ті гроші, які держава виділяє на лікарські препарати, часто до хворих не доходять. Тому прохання до всіх — підтримати такі плани уряду, і тут нам якраз потрібна допомога громадських організацій та їх активна участь у розв’язанні цієї проблеми», — наголосив Микола Азаров. Він зауважив, що не повинно бути такого, щоб ціни на ліки в нашій країні були у 2—3 рази вищими, ніж, наприклад, у Білорусі чи Польщі.

Як нагадує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ, 21 березня Прем’єр-міністр поставив завдання з 1 травня запровадити референтні ціни на лікарські засоби для лікування гіпертонічної хвороби та діабету. Відповідний пілотний проект уже презентовано Міністерством охорони здоров’я.

Відповідаючи на запитання користувачів Фейсбуку, Микола Азаров пояснив, що тільки після того, як запрацює механізм референтних цін, буде введено механізм часткової компенсації вартості ліків для певної категорії громадян з боку держави. «Мова буде йти, насамперед, про тих, для кого прийом ліків життєво необхідний, і про ті категорії громадян, доходи яких не дозволяють оплачувати ці ліки», — зазначив він. Такі ліки повинні відпускати тільки за рецептами, купувати за референтними цінами, а рецепт та копія рахунку слугуватимуть підставою для компенсації витрат. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»