Родина Супрунів прагне зробити для Батьківщини ще багато добрих справ. Фото Миколи ЛAЗAРЕНКA

Надання українського громадянства нашим закордонним землякам, пов’язаним із Батьківщиною не лише родинно, а й духовно, стає вже доброю традицією. Днями до цієї славетної когорти приєдналося подружжя Уляни та Марка Супрунів: Президент Петро Порошенко підписав укази про прийняття їх до числа громадян України.

Особисто зустрівшись із цим людьми і вручивши нові паспорти, він висловив їм вдячність за щиру підтримку та допомогу Україні зараз, коли вона цього дуже потребує. Згідно з указами, Уляна та Марко Супруни стають нашими співгромадянами, надання яким громадянства України становить державний інтерес.

Президент відзначив великий внесок подружжя Супрунів у справу забезпечення українських військових індивідуальними аптечками першої медичної допомоги міжнародного зразка та навчання воїнів навичок з тактичної медицини. «Вашими зусиллями було врятовано тисячі життів», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба глави держави. Крім того, Уляна та Марко Супруни брали активну участь у програмі підготовки нових українських патрульних поліцейських.

Непрості часи стимулюють активний розвиток громадянського суспільства. Глава держави розповів, що днями відбулися перші повномасштабні електронні торги в Міністерстві оборони з речового та медичного забезпечення, під час яких вдалося знизити ціну на 24 відсотки. Тож Президент відзначив велику роль волонтерів у забезпеченні Збройних сил і унікальність такого явища у світі.

«Українські Збройні сили наново народилися за цей важкий рік, зокрема й вашими зусиллями», — звернувся Петро Порошенко до подружжя.

Марко Супрун пригадав свою зустріч із Петром Порошенком у перші дні Революції гідності. «Пам’ятаю 1 грудня, коли на Банковій починався Майдан, і ми відстоювали один інтерес: як захистити протестувальників. Між нами тоді було п’ять-десять метрів. Я зрозумів тоді, що нам доведеться бути поруч, пліч-о-пліч з вами, щоб розвивати нову країну», — сказав він. Президент на це відповів: «Дякую, що були поруч тоді, дякую, що весь цей час ви залишаєтесь разом з Україною».

Уляна Супрун передала Президентові в подарунок аптечку, таку саму, які рятують життя українським військовим на Донбасі, й запросила пройти навчання з тактичної медицини на курсі бійця-рятувальника.

Засновники волонтерського проекту «Захист патріотів» Уляна і Марко Супруни переїхали в Україну через тиждень після початку Революції гідності. Уляна, лікар за фахом, стала волонтером Медичної служби й була на Майдані в найгарячіші моменти. Супруни — активні учасники Світового конгресу українців, міжнародної громадської організації, яка об’єднує українську діаспору в усьому світі. Ще від початку 1990-х вони приїжджали в Україну з різними місіями. У межах проекту «Захист патріотів» курси з тактичної підготовки пройшли понад 19 тисяч солдатів і понад дві тисячі курсантів військових вишів. За цією ініціативою в армію доставлено понад 16,5 тисячі аптечок, зібраних за стандартами НАТО, організовано заходи з реабілітації постраждалих під час Революції гідності.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»