БЕЗПЕКА

Політичне рішення, прийняте Асамблеєю донорів,
дає змогу розпочати будівництво нового «Укриття»

Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко під час зустрічі у Криму проінформував Президента Віктора Януковича про те, що Україна отримала принципове рішення донорів Рахунку ядерної безпеки та Чорнобильського фонду «Укриття» щодо надання коштів на реалізацію чорнобильських проектів. Він розповів і про результати засідання Асамблеї донорів чорнобильських фондів, яке відбулося 7 липня в штаб-квартирі Європейського банку реконструкції та розвитку у Лондоні. «Остаточно прийняті політичні рішення, які дають змогу нам з певністю говорити, що питання збору коштів на побудову «Укриття» вирішене», — констатував Костянтин Грищенко, додавши, що після такого принципового рішення бюджет чорнобильських фондів стане бездефіцитним.

Це дає змогу розпочати повномасштабну реалізацію чорнобильських проектів і завершити роботу до 2015 року. «Для нас важливо, що вже цього року можна розпочинати роботи з будівництва дуже важливого інженерного проекту «Укриття», який убезпечить Київ, Україну, весь світ від можливих ризиків, пов’язаних із наслідками Чорнобильської катастрофи», — наголосив міністр. Але ще ціла низка питань потребує технічного дооформлення.

Прийняте в Лондоні рішення стало результатом роботи, проведеної МЗС у низці країн за дорученням Президента. У цьому контексті Костянтин Грищенко нагадав: раніше Україні вдалося досягти істотного результату — отримати додаткові кошти від цілої низки країн, і це були чималі внески. Загальна сума коштів, необхідних для завершення реалізації чорнобильських проектів, становить 740 млн євро, повідомляє прес-служба Президента.