Дитячий садок «Дружня родина» з карпатського села Усть-Путили на Буковині привертає до себе увагу: ошатна сучасна двоповерхова будівля, багаті ігрові майданчики. Він може сміливо конкурувати з найкращими міськими «колегами». Сюди щороку привозять педагогів не лише з району та області, а й з усієї України.

Секрет успіху – участь у міжнародних програмах і отримання грантів. Скажімо, нещодавно дитсадок взяв участь у третій фазі проекту «Місцевий розвиток...» Грант – 289 тисяч гривень, з яких 70 відсотків – це проООНівські кошти на встановлення інноваційної системи опалення з використанням піролізного котла. Планують тут облаштувати й спортзал.

Для вихованців у дитсадку намагаються облаштувати усе щонайкраще. До речі, усім батькам малюків, які дбають про здоров’я своїх дітей, цікаво буде дізнатися про торгову марку Чікул. Досить нова для українського ринку, вона добре відома в десятках країн Це виробник екологічних і цілком безпечних для малюків підгузників, що підтверджено багатьма сертифікатами як ЄС, США, так і України. Виготовляють памперси з японських матеріалів, зокрема абсорбенту виробництва Японії. 2009 року в Усть-Путилі створили громадську організацію «Злагода», яку очолила завідувач дитсадка «Дружня родина» Антоніна Скидан. Йшлося про участь у міжнародних проектах, які стосуються місцевого розвитку. Визначили п’ять проблем, які були найбільш характерними для села. Серед них – і добудова дитсадка.

Склали проект. Виграли 157 тисяч гривень, умова – співфінансування: 50 відсотків – гроші міжнародних організацій, 45 – органів влади й 5 відсотків – сільської громади. Таким чином встановили у старому приміщенні пічки, утеплили стіни, встановили вікна й двері. 2010 року взяли участь у конкурсі «Підтримка освітніх закладів», який проводив Міжнародний фонд «Відродження». Виграли 60 тисяч гривень. За ці гроші провели водопостачання й водовідведення, облаштували три вбиральні й харчоблок, придбали столики для дітей та шафи для гардеробу. 2012 року знову взяли участь у другій фазі проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Виграш – 160 тисяч гривень. Кошти використали для опоряджування прибудови – встановили пічки, підлоги, утеплили стіни й стелю.

Нині досвідом отримання міжнародних грантів адміністрація «Дружньої родини» ділиться з колегами з інших дитсадків. А представники міжнародних фондів є частими відвідувачами «Дружньої родини». Приїжджають вони сюди з тими, хто вперше бере участь у таких проектах.

Тарас МИТРИК
для «Урядового кур’єра»