Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ФЕМІДА ПО-ПОЛЬСЬКИ. Днями за  корупційні дії засуджений до ув’язнення на термін 3,5 року та зобов’язаний відшкодувати завдані збитки екс-міністр спорту Польщі Томаш Ліпєц, який обіймав цю посаду в уряді  Ярослава Качинського з жовтня 2005-го по липень 2009 року і при якому сусідня країна разом з нашою отримали право проводити Євро-2012. 

Суд визнав доведеною провину Ліпєца в отриманні хабара у розмірі щонайменше 100 тис. злотих (понад 30 тис. доларів) за сприяння в працевлаштуванні на посаду заступника Центрального осередку спорту. Крім того, доведено, що він фіктивно працевлаштував няню своєї дитини в цю організацію, а іншу особу — у відділ обслуговування стадіону «X-ліття», хоча на цьому місці вже фактично будувався Національний стадіон.

Водночас до 10 місяців ув’язнення з відстрочкою на 3 роки засуджено за схиляння до неправдивих свідчень на користь колишнього міністра дружину Ліпєца. Крім того, 3 роки ув’язнення за одержання хабара у розмірі 170 тис. злотих (понад 50 тис. доларів) отримав спільник екс-посадовця, один із працівників Міністерства спорту.

Щоправда, вирок суду ще не набув чинності, тому адвокати колишнього міністра, якому також заборонено обіймати посади в державній адміністрації упродовж 10 років,  подаватимуть апеляцію, повідомляє власний кореспондент Укрінформу з посиланням на РАР.