Верховна Рада проголосувала за закон, який встановлює 35% квоти для пісень українською мовою в радіоефірі. Документ став компромісом між авторами двох попередніх законопроектів, які Рада не спромоглася ухвалити 2 червня.

Законом передбачено, що телерадіоорганізації, здійснюючи радіомовлення, повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менш як 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, зокрема не менш як 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години.

Телерадіоорганізації, здійснюючи радіомовлення, мають забезпечувати не менш як 60% добового обсягу ведення передач державною мовою. За невиконання закону телерадіоорганізація сплачує штраф — 5% загальної суми ліцензійного збору.

Цей закон набирає чинності через чотири місяці з дня його опублікування. Протягом першого року з моменту набуття чинності частка пісень державною мовою становить 25%. Починаючи з другого — 30%, з третього року — 35%.

Українські депутати ухвалили також постанову про звернення парламенту до Всесвятості Варфоломія, архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні (№4793). У зверненні йдеться про те, що вже два роки Україна потерпає від збройної агресії Російської Федерації, яку офіційно визнано «державою-агресором». У зв’язку з цим Верховна Рада звертається до Вселенського патріарха Варфоломія із проханням невідкладно використати наявні у нього канонічні повноваження «для подолання існуючого у нашій країні церковного розподілу та нормалізації канонічного статусу української церкви». У зверненні зазначено, що «сучасний московський патріархат надто тісно пов’язаний з пануючим у Росії політичним режимом, щоб сприйматися українським суспільством саме як Церква, а не як «міністерство ідеології» Російської Федерації».

Депутати наголосили, що стан православної церкви в Україні свідчить про те, що вона вже давно за всіма критеріями готова до статусу помісної автокефальної церкви, а канонічну автокефалію православній церкві в Україні може надати лише Вселенський патріархат. 

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»