За перший квартал поточного року місто збільшило обсяги своїх фінансових ресурсів на 545,6 мільйона гривень, що в 1,3 раза перевершує торішні показники за аналогічний період. Як повідомили в департаменті бюджету і фінансів Харківської міськради, перші три місяці 2016 року продемонстрували позитивну динаміку наповнення бюджету мегаполіса. За оперативними даними, за цей період у міську скарбницю надійшло 2 мільярди 234 мільйони гривень.

При цьому, як зазначають фахівці департаменту, зросли надходження всіх найвагоміших джерел наповнення бюджету: податку на доходи фізичних осіб — в 1,5 раза (загалом 613,2 мільйона гривень), єдиного податку — в 1,4 раза (226,1 мільйона), плати за землю — в 1,4 раза (207,7 міль­йона), акцизного податку з реалізації суб’єктами господ­арювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — удвічі (97,7 мільйона), податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, — в 6,7 раза (16,8 мільйона) та  орендної плати за користування комунальним майном — в 1,3 раза (16 мільйонів гривень). Також із Державного бюджету України до Харкова було спрямовано 936 мільйонів гривень міжбюджетних трансфертів.

Витрати бюджету міста Харкова у І кварталі поточного року збільшилися в 1,3 раза порівняно з відповідними показниками 2015 року. Найбільше видатків із загального обсягу — 1 мільярд 178,6 мільйона гривень — поглинула соціально-культурна сфера.

Завдяки стабільним надходженням до бюджету міста та їхньому збільшенню Харкову навіть у такий складний період економічної кризи вдається в повному обсязі і без затримок фінансувати соціально важливі об’єкти, скажімо, будівництво станції метро «Перемога». На це в 2016 році спрямовано 230 мільйонів гривень (за перший квартал видатки становили 46,5 мільйона гривень).

Як повідомила директор КП «Харківська дирекція будівництва метрополітену» Наталія Линник, підприємство кошти освоює планомірно, роботи тривають безперебійно: працюють понад 150 людей у дві зміни, зокрема й у вихідні. Планують закінчити до серпня, щоб зробити подарунок харків’янам до Дня міста.