Як утеплити будинок, здійснити його енергетичну модернізацію, дізналися учасники навчального семінару, організованого в Харкові представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні за підтримки Харківської облдержадміністрації. Директор представництва Штефан Мойзер підкреслив, що проблема підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків в Україні на сьогодні дуже гостра, адже найбільше енергоресурсів споживають саме у житловому секторі. «У Німеччини 20-річний досвід із проведення комплексної санації багатоквартирних будинків, вона має бажання і можливості поділитися напрацюваннями», — сказав він.

Експерти Німецького енергетичного агентства DENA та Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі» (IWO) розповіли про німецьку стратегію в галузі енергоефективного будівництва і санації, надали практичні рекомендації щодо модернізації теплового контуру будівлі, зокрема повітряного обміну, температурних мостів, підбору матеріалів для будівництва, «клаптикового» утеплення, а також дали поради щодо економного теплопостачання, вентиляції та розроблення планів санації.

Як це відбувається на практиці, агентство DENA разом з партнерами продемонструють українцям, здійснюючи на замовлення федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини комплексну енергетичну санацію 20—25 типових житлових будинків у різних регіонах України. Проект дасть змогу на конкретних майданчиках розробити оптимізовані й ефективні рішення із комплексної енергоощадної санації не тільки в технічному, а й у фінансовому та організаційному сенсах.

У Харківській ОДА не сумніваються, що до реалізації проекту долучаться харків’яни та жителі краю. «Програма розрахована насамперед на об’єднання співвласників житла (ОСББ або ЖБК), проте можлива й участь будинків, у яких не створено об’єднань, — за умови прийняття відповідного рішення на зборах співвласників і обрання керуючого компанією», — повідомив директор департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Сергій Магдісюк.

На семінарі начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури Харківської ОДА Наталя Горбаненко розповіла учасникам про перебіг реалізації енергоефективних міні-проектів ОСББ у межах обласного конкурсу «Разом — у майбутнє» та співпрацю із проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІІ» щодо реалізації міні-проектів з підвищення енергоефективності житлових будинків у містах Мерефі та Чугуєві.